Lördagen den 22 januari 2022 - klockan 19:22

Blir det något Kulturcentrum?


2017-11-03

Bild:Niklas Wennergren

Nu får de ledande kommunpolitikerna chansen att ge besked om kultur- och föreningslivets framtid i Tyresö kommun. Vid årets ”Kultur i höstmörkret” arrangerar Föreningen Kulturcentrum Kvarnhjulet en politikerutfrågning om sitt förslag till ett nytt kulturhus.

 

Föreningen Kulturcentrum Kvarnhjulet vill att ett kulturhus ska vara ett ställe där unga och äldre kan träffas över generationsgränserna. Likaså ska ett hus vara öppet för alla oberoende av kön, härkomst eller intressen. Det är, enligt föreningen, särskilt viktigt idag när det pågår en kamp där extremhögern utmanar och hotar demokratins viktigaste mötesplatser.

Den digitala revolutionen, som skapar nya möjligheter till kommunikation mellan människor, men också riskerar att bidra till isolering är också ett av flera skäl till att det måste skapas platser där människor kan träffas, samtala samt bygga trygghet och förtroende, enligt föreningen. Föreningens förslag innebär att det byggs ett kulturhus på innergården vid Kvarnhjulet i två våningar om totalt cirka 3 400 kvadratmeter.

Många bakom förslaget

En betydande del av Tyresös kultur- och föreningsliv står, enligt föreningen Kulturcentrum, bakom förslaget – bland annat flera av Tyresös pensionärsorganisationer.

– Det finns inte en lokal i Tyresö där vi får plats för alla de medlemmar som kommer till våra möten, säger PROs ordföranden Bo Furugård. Därför behöver vi ett utbyggt Kulturcentrum.

– Det är jättesmart att skapa en plats där unga och äldre kan samlas på ett naturligt och spontant sätt, säger Eva Rosensparr, ordfö- rande för SPF Seniorerna Tyresö.

Svårt att utöva kultur

Även teaterföreningen ser ett starkt behov.

– Det är svårt att bedriva och utöva kultur i Tyresö, säger Christina Storfeldt Bowen, ordförande i föreningen. Det är väldigt tråkigt och begränsat. Teaterföreningen behöver en rejäl teaterlokal där vi kan ha våra föreställningar. Nu tvingas vi spela på lite olika platser, utomhus och i olika lokaler. Det finns inga utrymmen för repetitioner och vi tvingas släpa våra dekorationer hit och dit. Det är ett fantastiskt förslag som lagts fram av Föreningen Kulturcentrum Kvarnhjulet, säger Christina Storfeldt Bowen.

Musik behöver också plats

Också Tyresö Jazz- och bluesclub önslar ett kulturhus i Tyresö.

– Det finns ingen bra lokal för oss som utövar musik i Tyresö, säger Leif Löf, ordförande i organisationen. För musik och konserter krävs det en rejäl och trivsam lokal, med bra akustik. Gärna tillgång till kök också, så vi kan ordna lite förtäring i anslutning till våra konserter. Utfrågningen hålls i Kulturcentrum Kvarnhjulet den 13 november med start klockan 18.

 

Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter