Fredagen den 7 maj 2021 - klockan 06:23

Bostadsbrist tvingar Sebastian hem till föräldrarna


Tn på webben 2020-10-01Svårt att påbörja vuxenlivet och tvekande inför utbildning och jobb. Men också tveksamhet inför att bilda familj. När Hyresgästföreningen i sin rapport "ungas vuxna boende" frågade unga vuxna om hur de ser på sin boendesituation svarade drygt 85 % (238 000) av de som bodde hos sina föräldrar att de skulle vilja flytta hemifrån det närmaste året. Hyresgästföreningen visade också siffror på hur många unga som flyttat riskerade hamna i en ekonomiskt utsatt situation.  I Tyresö ökade intressekön till kommunens bostadsbolag, Tyresö bostäder, med 3000 personer under föregående år och vid årsskiftet stod knappt 34 000 personer i kö till en hyresrätt i Tyresö. Tyresö nyheter har träffat Sebastian Rustas som är en av alla de unga vuxna i Tyresö som söker lägenhet.

I en lägenhet i Flemingsberg bor 22 åriga Sebastian Rustas med sin flickvän. Sebastian som är uppvuxen i Tyresö berättar att bostaden de hyr är deras första och att de hyr den i andra hand. I december går kontraktet ut och då räknar han med att få flytta hem till föräldrarna i Tyresö igen.

-Det känns inte jättekul såklart, när man bott hemifrån vill man gärna fortsätta. Att bo här är skithäftigt. Man får lämna fågelboet lite. Samtidigt känns det inte helt som ens egna hem. Vi har ju ett datum då vi måste flytta härifrån.

Både Sebastian och hans flickvän står i bostadskö i Tyresö. Att få en lägenhet är dock inte det lättaste. Många bor fortfarande hemma, alla står i kö och alla vill flytta hemifrån.

-Ingen har råd att köpa och andra hand är oftast mycket dyrare. Det är inte alla som har råd med det heller. Går det får man försöka dela med någon och bo på en mindre yta.

De alternativ som känns mest aktuella är antingen att försöka få tag på ett studentboende eller en andrahandslägenhet. Sebastian berättar att man i så fall får prata med någon som känner någon som känner någon som förhoppningsvis kan hyra ut men att det oftast blir väldigt dyrt då

-Om jag fick säga en sak här så är det att det idag inte alls är så lätt som den äldre generationen tycks tro. Jag får känslan att det här med bostad var mycket lättare när mina föräldrar var unga. Nu känns det ändå som att den mest vettiga vägen är att försöka spara ihop till en bostadsrätt.

Sebastian berättar också att han samtidigt kan känna en viss tveksamhet inför att köpa en bostad. Många han känner vill ut och resa eller plugga utomlands. Att då binda upp sig med en bostadsrätt känns sådär. Helst skulle han önska att det gick att få tag på en hyresrätt som man i så fall kan säga upp inför en längre utomlandsvistelse och få ett nytt kontrakt när man är hemma igen.


Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter