Söndagen den 26 maj 2019 - klockan 08:55

Bostadspriserna stabila i Tyresö


Tn på webben 2018-07-30


Bostadspriserna har återhämtat sig något i Tyresö under det senaste kvartalet. Priserna är dock lägre än för tolv månader sedan. Det gäller både bostadsrätter och villor. Detta enligt mätningar från Svensk Mäklarstatistik.

Enligt data för juni månad så gick priserna för bostadsrätter i Tyresö upp med 1,2 procent under det senaste kvartalet. Dock är prisutvecklingen för de senaste tolv  månaderna negativ, med en nedgång på 6,2 procent. Motsvarande siffror för villor är en uppgång med 1,0 procent under senaste kvartalet och en nedgång ned 7,5 procent under tolvmånadersperioden.

I hela riket var priserna oförändrade för bostadsrätter både under senaste månaden och under kvartalet. Villapriserna steg med en procent under månaden både i riket som helhet och i Stockholmsområdet. I riket steg villapriserna med två procent under tremånadersperioden.

- Villapriserna i riket och Stor-Göteborg ökade något förra månaden medan de var oförändrade i Stockholms- och Malmö-området. Årstakten är fortsatt på minus i Stor-Stockholm och Stor-Göteborg medan Stor-Malmö visar + en procent, konstaterar Hans Flink, Försäljningschef på Svensk Mäklarstatistik.

Priserna kan ha påverkats av amorteringskravet som infördes i mars.

- Innan det nya amorteringskravet infördes 1 mars såldes rekordmånga bostadsrätter och villor under januari-februari. Eftersom många passade på att sälja och köpa innan 1 mars var det naturligt att betydligt färre såldes under månaderna efter. I juni började volymerna att återhämta sig till normalare nivåer. Att det nya amorteringskravet påverkar områden med högst priser syns tydligt i statistiken då över 60% av den minskade volymen sålda bostadsrätter under mars-juni återfinns i Stor-Stockholm, avslutar Hans Flink.


Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter