Lördagen den 30 maj 2020 - klockan 19:36

Bragdvändning av HSK


2017-04-23

Östberg var en av planens giganter när HSK överraskande slog FC Stockholm
Bild:Roland Jansson
Östberg var en av planens giganter när HSK överraskande slog FC Stockholm

Nicolas Cordero blev till slut matchvinnare för HSK
Bild:Roland Jansson
Nicolas Cordero blev till slut matchvinnare för HSK

Även Hanvikens SK hade hemmapremiär på Tyresövallen på lördagseftermiddagen och det är en rätt skön känsla när man kan se klart den ena matchen, hinna med en korv och kaffe och sedan ge sig i kast med nästa.

TFF dam och HSK herr kommer att spela efter varandra nästan hela våren så ta tillfället i akt att se två klassakter på samma dag.

Motståndet för dagen stod FC Stockholm Internazionale för, ett lag som är tippat som seriesegrare och endast förlorade två matcher under förra årets serie. Båda matcherna mot Hanviken var dock ganska jämna historier så kanske är det så att Hanvikens spel passar Stockholm illa.

FC Stockholm chockstartade matchen med att nästan sätta 1-0 i sitt första anfall. Ett långt fint inspel från vänstersidan nickades klockrent rakt på Linus Linderberg som hade placerat sig rätt i position.

Det var en chansfattig första halvlek Mattias Östberg, 40 år ung och med lägre BMI än Tyra Banks, styrde och ställde mycket av spelet från sin mittbacksposition. Det var också nära att Östberg givit HSK ledningen då han växelspelade med Nicolas Cordero. Bara en motståndartå stod i vägen för att hemmalaget skulle ha tagit ledningen där.

Det var som sagt ett 70 minuter långt ställningskrig men det började hända saker ju tröttare spelarna blev. Cordero, hade den dåliga smaken att bränna en straff, efter att Philip Thompson gjorts ner i straffområdet.

Hemmalaget hade ytterligare en bra chans till att ta ledningen när Cordero plockade ner en långboll och på egen hand gick igenom och avslutade. Simon Röse i FC´s mål gjorde en otrolig räddning både på den och på returen som Cordero hann upp. Bollen gick därefter ut till Sebastian León som skruvar bollen mot det bortre krysset. Även där dök Röse upp och plockade ner bollen.

Sedan händer det som så många gånger händer. Stockholm lyckades mobilisera ett vasst anfall där Mani Tourang frispelar nyinsatte Sencer Suguk, som ensam med Linderberg, inte gör något misstag.

Nu blev det en jakt på kvittering men det var lite som att trampa i kvicksand. Det hände inte så enormt mycket framåt för HSK. Filip Lindmark fick sitt andra gula kort när 8 minuter återstod av matchen, efter en rätt ful kapning, men inte ens det gav HSK den rätta skärpan. Det var sammantaget en rätt trist tillställning, bortsett från de sista fyra minuterna av matchen, åtminstone om man är Tyresöbo.

I 91:a minuten kommer den överraskning som alla ibland drömmer om. Mattias Östberg som långa stunder under matchen opererat över stora delar av mittfältet, bestämmer sig för att spela toppforward ett tag. Ett magnifikt instick friställer Östberg som lugnt placerar bollen i mål. En kalldusch för FC Stockholm minst sagt, och det skulle bli mer.

I 94:e minuten så bryter Andreas Söderstedt FC Stockholms uppspel och spelade fram bollen till  Cordero, som såg en öppning och lägger bollen hårt i Röses högra hörn. Från att ha varit uträknade så reste sig Hanviken och fick med sig alla poängen hem.

-          Det är bara att gratuelera Hanviken till segern, säger sportchefen Stefan Elfver till TN. ”Jag tycker det var rättvist och vi har en hel del att jobba med.”

Mattias Östberg var naturligtvis mer än nöjd efter slutsignalen

-          Det såg stundtals ut som om du spelade mittfält och ibland ännu högre upp i banan.

-          Det är ett beslut man tar som spelare ibland.

-          Vad betyder det att man tar en sådan här seger?

-          Det är en riktig boost när man slår ett topplag. Det är ett härligt gäng att jobba med. En del killar är hälften så gamla som jag och de jobbar så otroligt hårt på träningarna.

Jonas Holtbäck, tränare i HSK var givetvis glädjestrålande efteråt.

-          87 minuter som var lite småtråkiga och sedan blixtrar det till…

-          Jag gillar att bjuda på dramatik. Vi har 18 nya spelare i truppen och kanske vi inte riktigt bjuder upp till dans idag, men vi har våra tre forwards på skadelistan. Det här visar vilken karaktär som finns i den här gruppen, säger Holtbäck.

Niklas Wennergren


Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter