Måndagen den 27 maj 2019 - klockan 05:00

Chocken i fotbollssverige. Victoria Sandell ny tränare för Tyresö FF


Niklas Wennergren 2018-09-28


En av fotbollsvärldens genom tiderna bästa spelare, Victoria Svensson, numera Sandell, tar från och med nästa säsong över som tränare för Tyresö FF´s damlag i Division 1.

Victoria Svensson rönte, i slutet av nittiotalet och undet hela 00-talet, stora framgångar på fotbollsplanen. Bördig från den lilla orten Rånnaväg, med 330 invånare så slog hon världen med häpnad och dunkade in 259 mål på 267 allsvenska matcher, de flesta för Djurgården/Älvsjö. Hon har också klämt in 68 landskampsmål på 166 matcher i den blågula tröjan. Fyra SM-guld och två Diamantbollar finns också hemma i prishyllan.

Sedan Sandell la skorna på hyllan har hon verkat som sportchef i Djurgårdens IF och Elitföreningen Damfotboll och arbetar på Svenska Fotbollförbundet med utbildningsfrågor.

Tyresö Nyheter fick en pratstund med "Vickan" medan hon som bäst höll på att laga fredagsmiddag åt familjen.

Du har en gedigen spelarbakgrund  men är det ditt första "riktiga" tränaruppdrag?

- Om man inte får räkna F08 och P10 i Olympia, så är det väl det första på senior och klubbnivå, jag har ju varit förbundskapten för för F16 landslaget, men då har det handlat om delat ledarskap. Det här är det första som jag kör själv.

Du har efter din aktiva karriär mestadels jobbat i styrelserum istället för i tränarigloon. Känns det här som en mer konkret utmaning?

- Det är det nog, men jag har ju bland annat varit central sportschef för alla de svenska elitfotbollsföreningarna och ansvarit för certifiering och kvalitetssäkra det jobb som klubbarna gör i sin ungdomsverksamhet. Sedan så jobbar jag ju på utbildningsavdelningen där jag koordinerar utbildningen för damallsvenska tränare. 

Tyresö har en ganska strikt hushållning och man vill att spelarna till 75% ska komma från egna led. Hur kommer det påverka ditt arbete?

- Det har jag fått framlagt till mig, och det går hand i hand med det jobb jag haft på elitfotboll Dam med certifieringen.  Bra utbildade tränare ger bättre utbildade spelare. För att behålla spelare och få fram duktiga spelare så måste man ha en bra tränings och matchmiljö i klubben, och det tror jag Tyresö har. Om man sedan på sikt går upp i Elitettan och kanske till och med Damallsvenskan så tror jag att vi i framtiden inte kommer att ha råd att betala de spelarna även på den nivån. Den ekonomin finns inte längre och det blir svårt att konkurrera med länder som USA, England, Frankrike och Tyskland, utan vi ska vara duktiga på att fostra våra egna spelare och det är ju det jag jobbat med och det som Tyresö FF valt och jag vet ju förutsättningarna. Jag tror det kommer passa mig. Står det mellan att värva en äldre utländsk spelare och en ung egen produkt så väljar vi ju den egna produkten.

Du har en rätt hyfsad spelarkarrär bakom dig. Tror du att ditt namn kan dra till sig spelare som vill komma till klubben på grund av dig?

- Ja man kan ju hoppas att det gör spelare intresserade men inte utanför det som Tyresö erbjuder. Sedan är det väl en bonus om jag lyckas med mitt ledarskap. Jag vet hur jag vill spela fotboll, men man får ju också titta på materialet och om mitt ledarskap passar på den här nivån. Bara för att man varit bra i fotboll så behöver man ju inte vara en bra ledare.

Vad vet du om dagens TFF?

- Inte så jättemycket. Jag har ju mestadels suttit ned med Peter (Thörnqvist, Sportchef i TFF) och träffat några andra som jobbar på kansliet. Carro ska ju få jobba klart så jag tar inte över förrän i november. Det känns som en bra styrelse och det finns inte någon målsättning att gå upp i Elitettan ännu, organisatoriskt sett men skulle vi som lag prestera så pass bra att vi gör det så kommer vi inte säga nej till det...

Jag tror att många som följt laget de senaste åren kanske tycker att det är dags nästa år...

- Så nu sätter du det kravet på mig alltså....

Kommer du att vara heltidsanställd tränare?

- Nej jag kommer jobba kvar 50% på
förbundet.

Tyresös nuvarande tränare Caroline Sjöblom och Peter Sjunnesson kommer att jobba vidare med sina civila karriärer. Sjöblom som spelarutvecklare på Fotbollförbundet och Sjunnesson i persiennbranschen. 

- Det är kanske är lite som att sitta på dubbla stolar när man jobbar som spelarutvecklare för att hjälpa klubbar och spelare, samtidigt som man tränar ett lag. Jag tror det kan bli en intressekonflikt, säger den kloka och eftertänksamma Sjöblom till TN.

Tyresöborna kommer alltså att från första parkett, att se huruvida Sveriges genom tiderna bästa forward inte enbart var en bra fotbollsspelare. Kanske kan det vara här som tränarkarriären tar fart? Kanske har vi nästa generations Pia Sundhage. Tyresö har ju genom åren gjort sig kända för att kunna producera duktiga förbundskaptener inom damfotbollen.

Niklas Wennergren


Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter