Måndagen den 26 februari 2024 - klockan 23:31

Debatt: Valet handlar om välfärden och demokratin


Tn på webben 2022-09-07


Valet är viktigare än någonsin. Mot Socialdemokratin och övriga partier i mitten och vänster finns en koalition som inte enas i annat än viljan att ha makt och att dela upp Sverige i vi och dem.


Vår agenda är i detta val är tydlig.

Vi vill ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden. Skolor och sjukvård finns för att ge välfärd efter behov. Att låta skattepengar slösas bort på vinster till utländskt ägda riskkapitalbolag (som nu investerar tungt i svensk skola och svensk vård) är obegripligt.

Vi vill stärka bemanningen i vård och skola - vi prioriterar det över både skattesänkningar och vinstuttag.

Den svenska högern prioriterar tvärtom och Moderaterna i region Stockholm, under ledning av Iréne Svenonius, vill nu både privatisera sjukhus och införa försäkringslösningar i vården. Det blir en amerikaniserad vårdmodell där bara de som har pengar kan få den bästa vården. På samma sätt har Moderaterna i Tyresö vid varje enskilt tillfälle agerat för att privatisera och sälja ut äldreomsorg. I riksdagen är Sverigedemokraterna och Moderaterna drivande för att fortsätta privatisera välfärden.

Vi vill vända på varje sten för att bryta segregationen och stoppa brottslighet. Vi vill ha fler poliser och självklart ska det finnas polisstation i Tyresö. Hela vår region har under lång tid lidit av att regeringen Reinfeldt skar ner polisutbildningen i Stockholm. Glädjande nog utbildas det väldigt mycket fler poliser nu. De ska få de bästa förutsättningar för att bryta organiserad brottslighet. Mycket har skett de senaste åren men vi vill fortsätta ge polisen de verktyg de behöver.

Samtidigt behöver vi förebygga att unga dras in i gängmiljöer. Då måste det förebyggande arbetet stärkas. Viktigast är en skola som inte lämnar något barn efter men även socialt förebyggande arbete som fältassistenter och stöd till fritidsgårdar och föreningsliv är viktigt. Vi kommer fortsätta och förstärka detta även när högern vill spara på förebyggande insatser.

Vi vill skapa fler jobb genom att leda klimatomställningen. Den mänskliga påverkan på klimatet måste minska. Alternativet är katastrofalt. Det vi ser kan vara bara början på värmeböljor, översvämningar, missväxt och klimatflyktingar. Men det kan också vara början på en omställning som skapar jobb och begränsar vår klimatpåverkan. Tyresö, Stockholm och Sverige ska leda omställningen. Vi vill underlätta för elektrifiering, cykling och kollektivtrafik. Högerpartierna i Tyresö ser det som ett hot mot bilismen och rätten att släppa ut koldioxid. Vi tror tvärtom att elektrifiering, omställning och nya jobb gör att vår region blir rikare och att prisökningar på transporter kan stoppas. Framtiden är inte att lita på Putins fossila bränslen.

Det är ett historiskt val. Högeralternativet är mer höger än någonsin.
Moderaterna och Kristdemokraterna är överens med Sverigedemokraterna om att fortsätta privatisera välfärdsverksamheter. En högerregering kommer fortsätta försämra tryggheten för sjuka och arbetslösa. Det är själva högerns ideologi. Klyftorna kommer öka.

Moderaterna och Kristdemokraterna har i detta val bestämt sig för att släta över allt som handlar om Sverigedemokraternas historia och ideologi. Ett parti som fötts ur rasistiska och nazistiska grunder gör nu anspråk på att vara regeringsparti. Ulf Kristerssons ledarskap och vilja att ta avstånd från rasism och främlingsfientlighet har visat sig vara allt annat än starkt.

Mot det står Magdalena Anderssons ledarskap för ett jämlikt och demokratiskt samhälle.

Jimmie Åkesson, som har svårt att välja mellan Putin och Biden, kan snart vara Sveriges utrikesminister. Samma parti som vägrar stå upp för rättigheter för HBTQI-personer kan snart inneha justitieministerposten. Det parti som dagligen fortsätter att hetsa mot människor med rötter i andra länder kan de facto dominera en ny högerregering.

Vi som tror på ett öppet, demokratiskt samhälle som håller samman behöver rösta för det. Vi som inte tror på stora sparkrav på välfärden och som inte vill se ökade klyftor – vi behöver rösta den 11 september. För nu är det på allvar.

Vårt Tyresö och vårt Sverige kan bättre.

Anita Mattson, Kommunstyrelsens ordförande (S)

Mathias Tegnér, Riksdagsledamot (S)

Martin Nilsson, Ordförande Socialdemokraterna i Tyresö och kandidat till region Stockholm


Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter