Visstbär det idylliskt att ta e tur till Älta IP en försommarkväll där ännu minnet av dagsvärmen dröjer sig kvar i luften men frågan är om det är en idealisk tid för att spela division 1 fotboll för. Ett derby mellan Älta IF och Tyresö FF på den här nivån borde dra mer åskådare ön de hundratrertionågonting som var där.

Det ska dock sägas att de som av någon anledning uteblev inte missade så speciellt mycket spelmässigt. Tyresö FF som varit lillasystern under ett parvår när de återhämtat sig efter Champions League satsningen visade på alla sätt att de nu har växt om singranne. Trots detta så var det Älta som var laget somförde spelet i den första halvleken. Dock utan att skapa några större farligheter än ett skott i ribban. Istället var det Tyresö som var de som tog ledningen genom ett läckert nickmål av Victoria Isaksson. Överraskande på många sätt eftersom 83% av Tyresös nickmål görs av Linn Österholm och att Vickan mestadels nickar för att få mer bollen på fötterna.

För det kvinntaliga (och för mantalig delen också) bortapubliken var det lite av en lättnad att se Isaksson tillbaka i en mer framträdande roll. Hon har ju haft problem med skador under våren och förra matchen, mot P18 var hennes första start. Nu utplacerad på yttermittfält, till förmån för Linn Malmborg som åtminstone enligt oss var matchens spelare, gjorde hon en otroligt bra match.

Tyresös ledningsmål tröttade inte Älta utan de fortsatte med att försöka nå Josefin Steger med avgörande bollar. Detta passade Tyresö ganska bra. De har ett försvar lilla solid som Fort Knox där ingen får utanför ramarna i onödan. Backlinjens offensiva kvaliteter är omvittnad men de besitter också en taktisk stringens där ingen kliver fram när de behövs i de bakre regionerna. Ältas uddlösa stångande på offensiv planhalva fortsatte halvleken ut, med den skillnaden att Maria Poli utökade Gästernas ledning till 2-0 två minuter före paus.

I den andra halvleken var hemmalagets dominans inte lika stor även om det var de som förde matchen. Frida Thörnqvist var den som totalt släckte lampan för Älta. Mittfältaren fick en boll centralt på mittplan och driver framåt. Hon har alternativ på båda sidor men ser också att Jennifer Pelley står långt ut i straffområdet och då alla förväntar sig en pass så skjuter hon från 35 meter över en hjälplös Pelley.

Efter 3-0 målet slog sig Tyresö till ro och lät hemmalaget boxa sig trötta, för att allt som oftast sticka fram i rakbladsvassa kontringar. Älta hade egentligen inte någonting som Jennifer Bakai i TFF’s mål behövde oroa sig för. Frida Thörnqvist hade en ypperlig möjlighet att göra en repris på sitt tidigare mål när åtta minuter återstod av matchen och kanske skulle hon ha hållit inne skottet och sprungit igenom med bollen men har man fått smak för snygga långskottsmål så är det väl ganska givet att,an väljer att försöka en gång till.

Istället så var det storasyster Sofie Thörnqvist som fastställde slutresultatet. I kamp med den sista försvararen så fick hon loss bollen och rundar kallt den utrusande Pelley och lägger in bollen i tom kasse. TFF gick i och med segern upp på andra plats. Serieledarna Södersnäckorna, som från och med i år ”dopas” med spelare från Hammarbys A-lag är som bekant serieledare, men de möter BP imorgon (lördag) och då kan de inte få någon förstärkning från Bajen eftersom de spelar samtidigt. Älta hamnar under strecket, men laget saknar inte kvaliteter, de måste bara se till att få en vassare idé om vad man ska göra med bollen framför mål.