Lördagen den 30 maj 2020 - klockan 19:26

Elina gjorde allt rätt när hoverboarden exploderade


2019-04-13<span><span>Pappa Pasi och mamma Annika vill tacka de underbara brandmännen, </span></span>ambulanspersonalen, polisen och sina fantastiska grannar för att han varje kväll kan pussa sin dotter. Han är stolt över att hon kom ihåg vad han har lärt och tränat henne; spring ut och larma!
Pappa Pasi och mamma Annika vill tacka de underbara brandmännen, ambulanspersonalen, polisen och sina fantastiska grannar för att han varje kväll kan pussa sin dotter. Han är stolt över att hon kom ihåg vad han har lärt och tränat henne; spring ut och larma!

När 10-åriga Elina var hemma från skolan på grund av feber exploderade plötsligt hennes hoverboard på undervåningen i deras parhus på Ranunkelgränd på Farmarstigen.

Trots att Elina bara hade sitt nattlinne på sig och var barfota gjorde hon det som hennes pappa Pasi hade lärt henne: sprang ut ur huset i det kalla vädret med en telefon och ringde sin pappa som direkt larmade brandkåren och bad dottern ringa på hos grannarna.

När brandkåren kom till platsen efter några få minuter vällde tjock svart rök ut från fönster, dörrar och ventiler och de fick snabbt branden under kontroll. Men rökutvecklingen och värmen hann bli så stark att allt i huset blev totalförstört. Elektronisk utrustning, lampor och annat av plast smälte av värmen och allt blev svart och rökskadat.

Flera brandbilar ryckte ut och brandmän bröt sig även in i den andra delen av parhuset och skapade övertryck så att de giftiga gaserna inte hann sprida sig vidare.

Grannen i parhuset tycker att Elina förtjänar en medalj. Han skriver i gruppen ”Aktuella händelser i Tyresö” på Facebook: ”Deras dotter räddade troligen vårt hem, genom att direkt larma”.

Enligt stationssamordnare/styrkeledare Carl-Göran Forslund på Södertörns brandförsvarsförbund i Tyresö så gjorde flickan allt rätt när hon tog sig snabbt ut och larmade.

-          Det är ju fantastiskt bra att barnen i huset visste vad de skulle göra när en brand uppstår. Det borde många familjer tänka på – hur gör vi om det händer någonting. Föredömligt!

Föräldrarna som självklart blev chockade när de hann hem och fick se sitt hus totalförstört är ändå oerhört tacksamma för att ingen människa kom till skada. De vill särskilt tacka sina grannar som snabbt agerade när de såg Elina i nattlinnet och tog hand om henne när de inte var där.

-          Nu slutade vår historia med att vi förlorade ALLT materiellt, men vi har vår fina älskade flicka kvar hos oss, tack vare hennes agerande, tack vare våra underbara grannars ingripande. Det är svårt att ta in, men vi kan pussa henne godnatt varje kväll och får successivt bearbeta oss framåt, vårt mantra just nu är ”vi har varandra”.

Familjen bor nu hos släktingar i Bollmora.

Pappa Pasi och mamma Annicka vill tacka de underbara brandmännen, ambulanspersonalen, polisen och sina fantastiska grannar för att han varje kväll kan pussa sin dotter. Han är stolt över att hon kom ihåg vad han har lärt och tränat henne; spring ut och larma!

 

FAKTA Hoverboard

En hoverboard är en eldriven balansbräda som också kallas airboard, swegway mm. Den har en självbalanserande plattform med två hjul.

Enligt MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) fanns det fram till förra sommaren 79 kända bränder i Sverige orsakade av hoverboards med stora skador som följd.


Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter