Torsdagen den 5 augusti 2021 - klockan 11:58

Ella Viklund - en av Tyresö kommuns nyutexaminerade kockar


Tn på webben 2020-08-03

Ella Viklund, nyexaminerad kock
Bild:Tyresö nyheter
Ella Viklund, nyexaminerad kock

I juni 2020 tog 14 av Tyresö kommuns medarbetare inom måltidsservice en efterlängtad kockexamen efter två år på Globens restaurangskola. En av dem är Ella Viklund, som Tyresö nyheter träffat.


Ellas resa inom offentliga måltider började 2002, men det blir tydligt efter ett tag när vi pratat över en kopp kaffe, att hennes resa började långt mycket tidigare än så.

Ella är uppvuxen på landsbygden i Polen och som 16 åring reste hon till Sverige och sin syster, som bott i Sverige en lång tid, för att hjälpa henne med hennes barn. 

- Att komma från en familj med 10 syskon har sina fördelar när det kommer till att jobba som barnvakt, skrattar Ella och fortsätter.

- Det var lite läskigt att komma till Sverige som ung, utan ett sammanhang att öva ett nytt språk, men det gick väldigt bra och jag var målmedveten om att lära mig språket och snabbt hitta ett jobb, berättar Ella.

Inte långt senare träffade hon sin man i Sverige och de bosatte sig i Tyresö.

Sitt första jobb i Sverige fick Ella i Nyboda skolas kök. Ett jobb som kom att visa sig vara starten på resan mot målet att bli kock. Sedan 2002 har Ella arbetat på olika skolkök i kommunen och sista åren har drömmen att utbilda sig till kock, vuxit sig allt mer stark.

- Jag hade ingen tanke på när jag tog mitt första jobb på Nyboda skola, att det var kock jag ville bli. Men då jag alltid varit matlagningsintresserad och brinner för god mat, märkte jag snabbt hur tanken om att vidareutbilda sig växte sig starkt. Däremot tog det några år med deltidsjobb och fokus på min familj, innan jag började kika runt vilka utbildningar som fanns, berättar Ella.

När Tyresö kommun 2018 startade ett samarbete med Globen restaurangskola och erbjöd 15 av sina medarbetare att gå en kockutbildning vid sidan av sitt arbete, med full lön, var Ella inte sen att anmäla sitt intresse.

Under två år har hon eftermiddag och kväll, en till två gånger i veckan, befunnit sig på Globens restaurangskola. En tid hon beskriver som väldigt intensiv, men lärorik. Nu har hon och hennes kollegor tagit sig i mål och äntligen är hon sin examen, som utbildad kock.

När Tyresö Nyheter frågar henne vad nästa mål är, skiner hon upp;

- Nu vill jag satsa på min karriär. Jag vill arbeta på en förskola i Tyresö kommun och ge barnen bra förutsättningar från unga år och servera goda, hållbara och näringsriktiga måltider. Jag upplever att Tyresö kommun nu gör satsningar på de måltider som serveras inom förskola och skola och det märks bland annat genom att vi nu har fått höjda mål för andel ekologisk mat. Det gillar jag, avslutar Ella Viklund.

 

Ellas polska kåldolmar

Ingredienser;

Stort vitkålshuvud

500  g blandfärs

5 dl kokt ris

Tomatpuré

Buljong

grädde

salt, peppar

Ta bort roten på vitkålshuvudet

Koka vitkålshuvudet

Koka riset med salt

Stek blandfärsen och smaka av med salt och peppar

Blanda ris och blandfärs

Tag ett till två vitkålsblad, lägg i fyllning, rulla till en dolme

Fortsätt med antal dolmar du önskar

Gör en sås av tomatpuré, buljong, grädde salt och peppar

Stek dolmarna så de får färg runt om i en stekpanna

Lägg dolmarna i ugnsform

Täck med sås

Grädda i ugnen i ca 60 min i 175 grader, känn med sticka. Vitkålen ska vara mjuk.

 

Lycka till!

 

 


Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter