Höstens kalla luft och den svarta september kvällen var kanske exakt vad som behövdes för att göra tisdagskvällens drabbning till den rysare det till slut blev.

Vallen är en läskig plats på senhösten, det kan nog räcka med att fråga kvällens gäster från Bollstanäs om det. Skuggorna låg mörka som i en noirdeckare och det var nästan så att man kunde ana Sam Spade någonstans i bakgrunden.

Den kusliga exteriören var dock inget som Victoria Isaksson kände av när hon gick fram och slog in Tyresös bonusstraff, straffen var hård, otagbar och ganska självklar och TFF fick alltså starta matchen med en 1-0 ledning.

Det blev en jobbig inledning för Hemmalaget för Bollstanäs är ett bra lag, på väg upp i Elitettan och med andra ord minst en serie över TFF. Gästerna tryckte tillbaka och dominerade de första 25 på ett markant sätt och hemmalaget var pressat. Det hindrade ändå inte Frida Thörnqvist från att gå loss och servera Vicoria Isaksson en öppnande pass som “Vickan” fick en rejäl felträff på. Det var i praktiken det enda som hemmalaget skapade i den första halvleken, den resterande tiden gick åt till att försvara sig och Jennifer Bakai i hemmamålet var illa ute åtskilliga gånger.

Till slut så brast ändå dammen om än endast tillfäligt och på ett något oväntat sätt, ett långt uppspel på högerkanten, slank rakt igenom Tyresöförsvaret, ja mittfältet med om man ska vara noga, och hamnade hos Malin Engdahl som galant dribblade av Bakai i Tyresömålet och slog in kvitteringen i tom kasse. Engdahl som är en fruktansvärd målskytt i Norrettan och har stänkt in 19 av BSK´s mål den här säsongen.

Trots det massiva övertaget så var det TFF som var det vassare laget. Bara minuten efter kvitteringen så levererade Ida Ahlbom en passning rak in framför Bollstanäs mål och fram till Sofie Thörnqvist som missade denna med en millimeter. Lite längre skruvdobb så hade TFF varit i ledning igen. Thörnqvist som för dagen även hade med sig sin personliga fan och hejarklack som ideligen skanderade att “Proppen var på gång.” Ett mycket uppskattat inslag och kanske inte så konstigt att hon sedemera blev utnämnd till matchens bästa spelare.

Det stod oavgjort i paus och det tunga artilleriet från Bollstanäs fortsatte. Det ska förtydligas att en stor del av Bollstanässpelarna, även de är under 18 och väldigt orutinerade, en källa säger till TN att nästan 75% av spelarna var med när lagen möttes i F17 serien och de gör ett bra jobb nästan hela matchen. De har dessutom nästan säkrat seriesegern i Division 1 Norra Svealand, man har en fyra poängsledning med två matcher kvar att spela.

Pigga Ida Ahlbom hade ett fint läge i inledninen av den andra halvleken men de runt 100 åskådarna fick tyvärr se den chansen gå om intet. Ett mål hade givit hemmaspelarna lite luft ujnder vingarna men istället så fick man fortsätta se sig tillbakapressade av ett vilt jagande BSK. Ida Hedstad som tills hon gick av i åttionde minuten spelade skadad, kom lurade Tyresöförsvaret när en halvtimme återstod av matchen och helt fri med Jennifer Bakai lobbar hon iskallt över densamme. Tyvärr för gästerna även en halv decimeter utanför stolpen.

Tyresö tog ut en slutkörd Jessica Palmborg och kastade in en pigg Lovisa Frigren, ungefär samtidigt som systrarna Thönqvist bytte plats med varandra, och nu började det hända saker i Tyresöoffensiven. Man vill skriva att det var lite som att “proppen” gått ur men enligt hajaklacken på andra sidan så var hon ju kvar på plan och i en lite mer tillbakadragen roll så började hon servera Frida Thörnqvist, frispelning på frispelning.

Det var lite som att Bollstanäs bränt sitt bästa krut och inte klarade av Tyresös vassa kontringar. Ett inspel från Sofie Thörnqvist, i den 69:e minuten, hoppades över av Lovisa Frigren nådde en helt omarkerad syster Frida som dunkade in 2-1 till Tyresö.

Tre minuter senare så skedde samma sak, bortsett från överhoppet, men denna gång så satt Thörnqvists avslut i ribban. Bollstanäs hade inte så mycket att välja på, mer än att anfalla och det gjorde dem mycket sårbara. Väldigt många kvitteringsförsök slutade i att man fick “älga” 70 meter hemmåt och sånt tar på krafterna. Malin Engdahl hade dock ett sista i den 87:e minuten,  avslut från nära håll, men Bakai hade hängt upp stängningsskylten och hemmalaget kunde ta hem sin första titel på sju år.

De 127 åskådarna på läktaren (ja det kom tyvärr inte fler) jublade i högansky när den obligatoriska jättechecken på 15 000 kronor kunde delas ut till lagkaptenen Kajsa Whalberg. Var det blev av Sam Spade vet jag inte men han höll sig i bakgrunden matchen igenom.