Onsdagen den 10 augusti 2022 - klockan 22:27

Franskt utbyte på Nyboda skola


Tn på webben 2019-04-05

Nyss ankomna franska elever i Nybodas matsal
Nyss ankomna franska elever i Nybodas matsal

Fali Gråman, Lärare på Nyboda skola
Fali Gråman, Lärare på Nyboda skolaPoy (tv) och Molly (th) elever på Nyboda som varit på besök i Lyon.
Poy (tv) och Molly (th) elever på Nyboda som varit på besök i Lyon.

Chana (tv) och Victoria (th) från Lyon.
Chana (tv) och Victoria (th) från Lyon.


I veckan är tolv elever från franska Lyon på besök i Tyresö. Besöket är andra delen av ett utbyte mellan en internatskola i Lyon och franskagruppen i år 9 på Nyboda skola i Tyresö.


När Tyresö Nyheters reporter kommer till Nyboda möts hon av en glad, nästan bubblande lärare som heter Fali Gråman. Att hon har ett brinnande engagemang blir tydligt i sättet som hon pratar om utbytet och hur Nybodas rektor, andra lärare och elever berättar om hur hon verkligen har lagt ned tid och energi för att projektet ska ros i hamn.

I matsalen på Nyboda skola har det pyntats med flaggor och dukats upp traditionellt svenskt fika med kladdkaka, pepparkakor och prinsesstårta till de tolv franska eleverna som kommer direkt från flygplatsen. Fransk musik strömmar ur högtalarna.

När några hämtar saft passar Fali på att dela ut pärmar med information till de franska eleverna som ska bo i familjer till de svenska elever som var i Lyon. Stämningen är förväntansfull.

De svenska elevernas besök i Lyon såg lite annorlunda ut jämfört med vad de franska kommer att få uppleva. Skolan i Lyon är en internatskola med yrkesinriktning och mycket praktik ingår i utbildningen. De franska eleverna bor i korridorer på skolan. Där fick också de svenska eleverna bo under skolveckan, men under helgen åkte de med sina nyfunna vänner hem.

Utbytet med Lyon-skolan började när Fali tyckte att det var synd att så få elever på Nyboda valde franska som modernt språk och att de som valde det hoppade av. För att skapa en morot för eleverna kom hon på att ett utbyte kanske skulle locka fler till franskaundervisningen. Det började med brevväxling man har nu utvecklats till ett utbyte.

För att ha råd att åka på resan har eleverna på Nyboda haft loppis, insamling på Tyresöfestivalen, sålt Newbody och beviljats stipendie från Folke Bernadottes minnesfond.

Poy, 15 och Molly 16, tyckte att resan till Frankrike var jättekul men att det innan var lite nervöst, framförallt med språket eftersom fransmän sällan talar engelska.

-Värdfamiljen var jättetrevlig, säger Molly.

- Vi bodde två svenska och två franska elever på varje rum och efter kl 22 fick man bara lämna rummet för att gå på toaletten. Det var lite annorlunda. Deras skoldagar var också mycket längre än våra. Kl 9-12 har de skola, 12-14 lunch och sen går de i skolan till kl 18! fortsätter Poy.

-Och efter det har de aktiviteter med hela skolan, med alla åldrar samtidigt. En kväll lekte HELA skolan kurragömma, det var häftigt!

-Det bästa med den resan var att man var mitt i språket, i Sverige är det svårare att lära sig, eftersom det känns som att man tittar på. Det var roligt att prova fransk mat med, de hade tre rätter till lunch och middag, varje dag! Säger Poy.

Hur tänker ni att det blir nu när de franska eleverna har kommit hit till er?

-Bra, men lite stressigt eftersom vi ar nationella prov den här veckan. Men jag hoppas att vi har kul tillsammans och jag vill att hon (utbytesstudenten, som bor med Molly, red anm.) ska få känna sig svensk och att hon ska få prova mycket svensk mat (skratt!) säger Molly

-Jag tror att det blir lite svårare för dem eftersom de inte kan svenska alls, och inte engelska, vi kan ju i alla fall liiite franska, säger Poy.

Molly och Poy ser också mycket fram emot veckans aktiviteter som bland annat innebär studiebesök på Tyresö slott, Gamla stan Skansen, Naturhistoriska och Cosmonova.

Medan de franska eleverna tar en rundvandring i skolan hinner TN byta några ord med två lite nervösa elever från Lyon, Chana och Victoria.

Hur känns det att komma till Sverige?

-Det känns bra, Sverige är väldigt vackert, säger Chana.

Vad tror ni att ni kommer möta här?

-Fina miljöer, skolan här är väldigt fin. Det verkar bra att elever får mycket hjälp och att ni har små klasser.

Vad har ni för förväntningar?

-Vi vill se hur man lever i Sverige, men är lite oroliga för språket, vi kan inte engelska eller svenska och har inte haft kontakt med Sverige mer än det här projektet. Livet utanför skolan ska bli kul att se! Säger Victoria.

-Jag hoppas att vi gillar maten, pepparkakorna var lite speciella (skratt) säger Chana.


Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter