Fredagen den 29 mars 2024 - klockan 09:26

HSK klarade första hindret mot 3:an

Niklas Wennergren 2018-10-14

En drömstart med ett ledningsmål, signerat Andreas Varg, redan efter tre minuter, la grunden till Hanvikens första seger i kvalspelet till Division 3.

Fullsatta läktare, vilket enligt fotbollsförbundets hemsida betyder 125 åskådare, strålande sol och bortåt 20 grader, gav kvalmatchen mellan Hanviken och IFK Tumba en härlig inramning.

Det var Andreas Varg, som på detta sätt fortsatte sin succéåterkomst till fotbollen, som satte dit bollen. Tumba hade problem att få bort en hörna och Varg slog till med en gång.

-          Jag fick väl en halvträff men den gick in i bortre hörnet och det räckte, säger matchhjälten efter matchen till TN.

Nu blev det inte den promenadseger som man kanske skulle ha tänkt sig. IFK visade sig vara ett mycket bra motstånd och tog fullständigt över matchen. Med en kvart spelad så hade man ett mycket bra läge att kvittera men Oskar Mellanmyr var med på noterna och räddade det friläget.

Tumba fortsatte med sitt fantasifulla kortpassingsspel och HSK hade svårt att hänga med i omställningarna. Fabrice Junus på högerkanten var omåttligt pigg och ställde hela tiden Gustav Fridén (och Max Embring som fick utgå efter 15 minuter) på hårda prov.

I 35 minuten så sköt Umut Alp en hård frispark som Mellanmyr med nöd och näppe styrde i ribban och över. Att påstå att gästerna hade HSK i gungning var ett understatement. Jack Tvedberg slet hårt längst fram i Hanvikens anfallslinje men han var allt för ensam för att lyckas hålla kvar bollen någon längre tid. Strax före pausvilan hade han ett fint samspel med Varg men avslutet hamnade dessvärre utanför målvaktens stolpe.

Ouseyouno Cessay fick halvlekens sista chans. Han fick bollen i Hanvikens straffområde och drev igenom till ett bättre skottläge men avslutet var allt för svagt och hemmapubliken kunde andas ut.

Hanviken använde pausen till att disponera om laget en smula. Man tog ut Yasir Daud och satte in Dahla Foaud Ali på högerkanten. En lite mer defensiv uppställning men den blev helt klart ett lyckokast. Man fick ordning på den oberäknelige dribblern, Cessay, samtidigt som Junus tappade bort sig på den andra kanten. Det gav HSK den stabilitet de är beroende av och man kunde nu få en vassare offensiv.

Tio minuter in på halvleken så var Tvedberg igenom igen. En hård djupledsboll från Andreas Varg letade sig fram till Tvedberg som galant gled förbi Diego Fernandez i Tumbaförsvaret och sköt ett hårt skott. Tyvärr kom Jonathan Avernäs lite långt efter i den omställningen och han fick inte till skottet, som hamnade utanför.

Tre minuter senare bryter Dahla Fouad igenom på högerkanten. Han väljer att hålla inne inlägget och spelar den istället bakåt till Daryush Wejdan som smeker in ett skruvat inlägg som Andreas Varg snyggt kastar sig fram på och nickar in i Jesper Edins bortre hörn.

Nu kunde Hanviken i lugn och ro kontrollera spelet. Uppenbarligen var det något som Tumbas assisterande tränare upprörde sig över. Efter att ha suttit på marken framför spelarbänken och gapat på de flesta av domarens avblåsningar så visades han slutligen av banan. Det domslutet var han inte heller nöjd med utan skulle ge sig på domare Jansson, som gjorde en klanderfri insats, med knytnävarna. Turligt nog så höll två eller tre spelare honom tillbaka. Det tog ytterligare fem minuter innan han frivilligt lämnade arenan.

Pausen och det synnerligen dåliga uppträdandet tog på något sätt luften ur resten av matchen. Tumbaspelarnas vilja att vända 2-0 underläget verkade som bortblåst och Hanviken kunde enkelt inkassera tre viktiga poäng.

I den andra matchen i gruppen så vann Järla på bortaplan mot Viljan Strängnäs och det är just Järla som HSK möter på Nacka IP på fredag klockan 20:00. Ytterligare en liten seriefinal att se fram emot för Tyresöpubliken.