Onsdagen den 10 augusti 2022 - klockan 23:00

Ellens val – En ung kvinna i en studentstad anno 1915

 


Niklas Wennergren 2021-02-18

Helena startar upp bokserien Ellens val med böckerna Det nya livet och Kärleken.
Bild:Gabriel Liljevall
Helena startar upp bokserien Ellens val med böckerna Det nya livet och Kärleken.

Helena Dahlgren.Kanske Tyresös mest produktiva författare.
Bild:Gabriel Liljevall
Helena Dahlgren.Kanske Tyresös mest produktiva författare.

Som Tyresös kanske mest produktiva författare kommer Helena Dahlgren direkt från en digital sammankomst med sitt förlag där hon virtuellt fått mingla, eller i alla fall vinka till, den omåttligt populära Julia Quinn, högaktuell med The Bridgertons på Netflix.

Det är ju inte längre så att man kan träffa sina läsare fysiskt men i dessa tider får man ta vara på de möjligheter som bjuds.

-  Det var morgon i Seattle där hon bor, så hon fick skåla i kaffe med oss medan vi andra drack vin, skrattar Helena när jag tar upp hennes välkända förlagskollega.

Helenas nya bokserie, som heter Ellens val, utspelar sig under första världskriget och handlar om en ung kvinna från landet som flyttar till storstaden. De två första böckerna i serien heter ”Det nya livet” och ”Kärleken” men tanken är att det ska bli fler böcker.

- Jag älskar Kulla-Gullaserien och Anne på Grönkulla och det här utspelar sig under samma tidsepok men kan väl sägas vara lite mer vågad. Kulla-Gulla får knulla, typ.

Böckerna är skapade i ett så kallat writers’ room, där förläggare och författare samarbetar kring ett ämne för att därefter göra ramar kring en fiktiv värld.

- Jag blev tillfrågad för två år sedan om jag ville vara med på det här projektet. Writers’ room är vanligt inom film och TV. Man sätter sig tillsammans och skapar karaktärer, miljöer som ger ramar för de framtida böckerna. Så jag och min förläggare på Forum satte oss tillsammans med dramaturgen Zara Waldebäck, med uppgiften att ta fram riktlinjer för något som ska kunna bli riktigt många böcker.

Helena berättar också att det inte är så att hon ska skriva samtliga böcker utan hon har skrivit de två första, och efter det är det tänkt att någon annan ska ta över stafettpinnen och ta berättelsen om Ellen vidare.

- De riktlinjer som vi drog upp var att det skulle utspela sig på 1910-talet med ett kvinnligt fokus. Därefter satte vi igång att leka världar, precis som man gjorde när man var liten.

 

-  Personligen skulle jag ha lite svårt att komma på saker från just den tiden, vad kom ni fram till?

-  Vi bestämde att den skulle starta 1915 och att den skulle utspela sig i en universitetsstad, så vi skapade Ljungsala och den första boken börjar med att Ellen kliver av tåget där.

-  Hur många böcker är det tänkt att det ska bli?

- Vi har skapat en ”bibel” på ungefär 200 sidor med detaljerad information om de olika karaktärerna, världen och olika platser som geografiskt ska vara med. Vi har även skrivit synopsis till ytterligare tio böcker.

Efter Helenas insats är det alltså tänkt att någon annan författare ska ta vid, men oavsett så finns Ellens val redan i Tyresö bokhandel. Vill man ha ett signerat exemplar så kommer Helena att se till att det finns i lager i bokhandeln.

Vill man höra intervjun i sin helhet så kan man göra det på Tyresöradion eller följa länken nedan.

https://www.tyresoradion.se/3387

 

Niklas Wennergren


Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter