Söndagen den 14 augusti 2022 - klockan 07:37

Filmkurs för lediga skolungdomar

 


Niklas Wennergren 2020-10-16

Bild:Kim Mortensen

Bild:Kim Mortensen

Bild:Kim Mortensen

Under höstlovet kommer filmbolaget Cinemantrix, och teaterskolan Teaterpalatset att anordna en kurs för ungdomar mellan elva och tretton i Tyresö. Där kommer eleverna att få möjlighet att lära sig grunderna i hur man spelar in film.

Helena Karlsson driver sedan några år tillbaka en liten teaterskola för unga, och är vid det här laget välkänd för de flesta i kommunen. Hans Montelius växte upp i Luleå och fick skådespeleriet redan med modersmjölken.

- Mina föräldrar var skådespelare så jag har växt upp på teatern mer eller mindre och haft skådespelare omkring mig hela tiden, berättar Hans för Tyresö Nyheter.

Du har ju även ett företag som jobbar med olika saker som rör film och teater.

-  Ja, Cinemantrix är ett filmproduktionsbolag som gör långfilm, kortfilm, reklamfilm, musikvideos och sådana saker. Men vi håller också kurser, framför allt i skådespeleri men också hur man gör film, både för vuxna och barn.

-  Barn är ju så duktiga när det gäller media idag. De har sin mobiltelefon och gör filmer på Tik-Tok så det är väldigt roligt att hålla film och skådespelerikurser för dem.

- Just det att de lär sig så fort, och att de fortfarande har det där ärliga i sig som vi vuxna ibland glömmer bort är en fin kombination, fyller Helena i med.

Vad är det då eleverna kommer att få syssla med under den här veckan?

- Ja det är framför allt hur man agerar framför en kamera och inspelningen, för det är ju det som gör skillnaden mellan teater och film, berättar Hans. Det är en annan teknik att göra film, med kameran så tätt inpå med, medan man i en teatersalong ska nå ut till en publik som sitter på avstånd.

- De kommer att få vara med om mycket på en och samma vecka. De kommer få delta i manusarbetet, sedan så ska vi filma och de ska få träffa en riktig regissör, berättar Helena vidare. De ska också få vara delaktiga i hur man klipper filmen.

Tyresö har ju en berömd barnskådespelare i Lars Söderdahl, som bland annat spelade Lillebror i Karlsson på taket och Skorpan i Bröderna Lejonhjärta. Kanske kommer det att dyka upp fler i framtiden?

Hur fungerar då det här med filmkursen? Kan man ansöka eller letar ni upp dem själva?

-  Vi når ut på lite olika sätt, vi hade redan förra året en kurs i Älta, så vi vet att det redan finns intresse i området. Vi tänkte dessutom ge 500 kronor i rabatt till dem som säger att de antingen hört oss på Tyresöradion eller läst det i Tyresö Nyheter. Så om man anmäler sig via Cinemantrix hemsida och skriver det, så blir det lite billigare.

 

Faktaruta

Anmälan: Görs på Cinemantrix.com. Se under fliken ”våra kurser.”

När: 26 - 30 oktober.

Tid: Klockan 10 – 14.

Plats: Teaterpalatset. Vintervägen 10.

En längre intervju med Hans och Helena, finns på Tyresöradions hemsida https://www.tyresoradion.se/3223

Niklas Wennergren


Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter