Tisdagen den 17 maj 2022 - klockan 05:28

Helena skapar teater för barnen


Niklas Wennergren 2018-12-09

Helena Karlsson undervisar barnen i teaterns sköna konst, men gör det till en lek.
Bild:Berne Albertsson
Helena Karlsson undervisar barnen i teaterns sköna konst, men gör det till en lek.

Medurs med start på Bianca Albertsson i gul tröja, Maja Westin-Karlsson<span>,Elin Nordström Styffe, Miya Papadopoulou, Amanda Vesala, Stella Löwstett, Katya Campbell, Agnes Agnewald Schaub</span>
Bild:Berne Albertsson
Medurs med start på Bianca Albertsson i gul tröja, Maja Westin-Karlsson,Elin Nordström Styffe, Miya Papadopoulou, Amanda Vesala, Stella Löwstett, Katya Campbell, Agnes Agnewald Schaub

Bianca Albertsson, Myia Papadoupolous och Maja Westin-Karlsson gör en så kallad reading.
Bild:Berne Albertsson
Bianca Albertsson, Myia Papadoupolous och Maja Westin-Karlsson gör en så kallad reading.

Teaterpalatset
Bild:Berne Albertsson
Teaterpalatset

Förra året tilldelades Helena Karlsson, Frixosstipendiet. Pengarna har hon använt för att skapa en teatergrupp för barn, som heter Teaterpalatset.

Tidiga morgnar i en lokal i industriområdet träffas mellan tio och femton teatersugna ungdomar mellan tio och tretton år för att träna och lära sig teaterteknik.

Naturligtvis så var jag sen till vårt möte, eftersom jag körde vilse. Hur man nu kan göra det på en ort som man bott på i 46 år. Jag smyger in och sätter mig på läktaren för att inte störa.

Det är leken som är i centrum och det syns även från min plats på läktaren. De unga skådespelarna genomför en lek där de ska se varandra i ögonen, vilket ju inte alla har så lätt för i den åldern.

Vad var det som gav dig idén att starta upp det här projektet?

-          Jag ville starta den här teatergruppen och jag ville erbjuda alla barn i samhället teater. Jag tycker det är jätteviktigt att det inte ska vara en klassfråga och att det inte ska handla om hur mycket mamma och pappa har i plånboken, berättar Helena Karlsson för TN.

-          Jag ville skapa ett rum som är till för alla barn, där vi kan träffas och där vi är fria. Där alla får lära sig att uttrycka sig, för vi är alla kommunicerande människor och vi måste få del av de här kommunikationsverktygen för att växa som människor.

Att det ska vara tillgängligt för alla är viktigt för Helena, och man kan höra av sig till Teaterpalatset om det skulle vara så att man inte har råd.

-          Vi delar varje termin ut gratisplatser, till de som inte har råd så att så många som möjligt ska kunna prova på det här. Jag har även börjat med att åka ut till områden som är utsatta och ge barn gratislektioner.

Helena har en skådespelarbakgrund och har arbetat med ungdomar på Calle Flygares teaterskola i tolv år. Hon jobbar också på Kulturama i Stockholm med att utbilda ungdomar i just skådespeleri.

-          Det viktigaste för mig är att alla barn som kommer hit ska kunna växa som individer. Kunna använda sina kommunikationsnycklar i sin vardag, så det handlar inte om att bli skådespelare utan att få lära känna sitt eget instrument.

Flera av barnen talade att de känner sig säkrare i skolan och att de har lättare att tala inför grupp…

-          Det finns olika metoder som vi jobbar med och innan man ställer sig inför en grupp så måste man få verktygen för att klara det. Det är därför jag tycker teatern är så bra, för vi tar in övningar som gör att barnen vågar ta plats. Det är en ständig träning varje gång de kommer hit.

Jag har hört att det ska vara någon form av uppträdande också?

-          Det stämmer. Både den 9:e och 16:e december klockan 11:00 så uppträder vi på scenen i Tyresö Handelsträdgård, med vårt julspel.


Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter