Söndagen den 10 december 2023 - klockan 20:35

Jalle startar bokförlag i Trollbäcken


Niklas Wennergren 2021-09-19

Bild:Niklas Wennergren

Under pandemin har bokhandlarna krisat och fler och fler väljer att köpa sina böcker på nätet. Ljudboken har blivit ett vanligt alternativ till den vanliga boken, något som heller inte gynnar bokhandeln. 

Däremot så har försäljningen av böcker ökat med åtta procent sedan coronan slog klorna i landet. En sådan skjuts har branschen inte upplevt sedan 2002 när man sänkte momsen på böcker. Med andra ord ett bra läge tänkte Trollbäckenbon Robert ”Jalle” Jardland, och startade upp bokförlaget Renegade Publishing.

- Det startade med att jag hjälpte en vän med en roll up till hans egenutgivna bok. Sedan så fortsatte vi samarbetet. Det skrivs många böcker men många kommer ju aldrig ut av olika anledningar. Det hårda trycket på bokmarknaden gör det svårt att ta sig igenom nålsögat till de stora förlagen.

Vi talar om boken Den Tredje Punkaren som jag kan tycka är en viktig del av Tyresös unga historia. Den som inte handlar om Kungar och grevar, om man så säger.

- Absolut, jag fick gåshud när jag läste det första kapitlet av boken, där Arne (Wickander) använder bibelns skapelseberättelse för att förklara hur Bollmora skapades. Jag flyttade själv till Trollbäcken, eller Träckbollen som Arne skulle säga, när jag var sex år och vi är ju många som bor här som inte har någon annan uppväxtplats än Tyresö.

Men varför väljer man att starta ett bokförlag mitt i allt det här?

- Allt har att göra med tid eller brist på tid. Jag kan inte skriva en bok, eller åtminstone tror jag inte det, men jag kan ge ut en. Så det blir lite av ett ”Do it yourself” punkprojekt. Jag tycker att det är kul och jag kan göra det, som Pippi Långstrump resonerade.

Hur går man egentligen för att synas som litet enmansföretag när man ska upp mot jättar som Norstedts och Bonniers?

-          Bokjättarna har ju egna marknadsavdelningar till sin hjälp medan jag gör allt sånt arbete själv. Jag tänker ju ”vad är det bästa jag kan göra med den lilla tid jag har,” jag har ju ett heltidsjobb vid sidan av. I dagarna har jag skickat ut trettio stycken pärmar till olika redaktioner som håller på med böcker och recensioner. Allt från Aftonbladet till Babel.

Vad som skedde efter Selmapriset var att Arne fick 20 000 kronor vilket gjorde att han nästan gick plus minus noll på sin första bok, och när det var dags för uppföljaren så beslöt man alltså att ge ut den själva. Dessutom så ger förlaget ut en diktsamling i samband med att Den Tionde Punkaren släpps.

- En av huvudfigurerna i boken Nilz Pilzner, skriver ju dikter som han gärna läser för de som vill höra, och även för de som inte vill höra. Ofta på nattbussen hem till Tyresö och det visade sig att Arne hade sparat Pilzners alla gamla dikter, så nu ger vi ut dem också.

Som om detta inte skulle vara nog så ligger det också ett skivbolag under Renegade Publishings paraply. Deras gemensamma musikintresse har också gjort att de intresserat sig för gamla kassettinspelningar som gjordes i Tyresö under punktiden och tillsammans med Nina Fageroos bildade man Bollmora Rekords. Arbetet med den första singeln, med bandet Brainscan är redan under produktion, och här har Nilz Pilzner varit med och skrivit texten.

Den Tionde Punkaren släpptes under Stockholms Bokdagar och sålde lätt och ledigt fyrahundra exemplar under de tre dagarna. För de som inte hade möjlighet att besöka den så, finns boken att beställa via Renegade Publishings hemsida, och den kommer säkerligen att dyka upp i Tyresö bokhandels fönster.

De som vill höra intervjun i sin helhet kan klicka på länken nedan, eller gå till Tyresoradion.se.

https://www.tyresoradion.se/3543

 


Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter