Söndagen den 10 december 2023 - klockan 20:46

Linda Ståhl, ett nytt stjärnskott på deckarhimlen

 


Niklas Wennergren 2021-09-06

Lindas bokomslag återvänder till brottsplatsen.
Bild:Privat
Lindas bokomslag återvänder till brottsplatsen.

En frukost på uteserveringen med en bra bok. Mycket mer behövs inte.
Bild:Niklas Wennergren
En frukost på uteserveringen med en bra bok. Mycket mer behövs inte.

Ungefär här togs bilden till omslaget, så därför passar det bra med ett foto på omslaget där.
Bild:Linda Ståhl
Ungefär här togs bilden till omslaget, så därför passar det bra med ett foto på omslaget där.

Det är alltid hög stäming i Tyresöradions lokaler.
Bild:Linda Ståhl
Det är alltid hög stäming i Tyresöradions lokaler.

Vet inte om det är miljön som gör det men Trollbäcken tycks vara en bra grogrund om man ska göra sig ett namn inom den svenska deckargenren. Den minnesgoda läsaren har tidigare kunnat läsa om Anna Bågstam och hennes utredare Harriet i TN, och nu dyker ännu ett intressant namn upp.


 

Linda Ståhl är en högt lovordad bokdebutant som i våras släppte boken ”Syndaren ska vakna” och som nu blivit nominerad till Crime Time Award som bästa nykomling. Bokens huvudperson är polisen Reub Thelander som är en icke binär person.

- Alltså boken handlar inte om en icke binär person, utan om en massa andra saker, men den råkar ha en huvudperson som är icke binär och det är klart att en del människor studsar på det. Min ambition har hela tiden varit att göra deckargenren lite mer inkluderande, berättar Linda när jag träffar henne i Bollmora centrum en strålande augustimorgon.

 

- Jag upplever att det fortfarande är de här halvsuputerna, som spelar opera på hög volym och dricker whisky som dominerar som kriminalkommissarier.  Jag tänker att det kanske vi har tröttnat på och kan bli bättre på att släppa in andra typer i genrelitteraturen.

 

Boken utspelar sig i Höllviken i Skåne. En liten ort med endast 15 000 invånare där Linda också är uppväxt och väl bevandrad i miljöerna.

- Jag började skriva boken utan att veta om min huvudperson skulle vara en manlig eller kvinnlig polis. När jag skrivit 50-60 sidor så började jag fundera på vad som skulle hända om jag lät huvudpersonen vara en man, och ja det skulle jag behöva göra. Vad händer om jag bestämmer mig för att han varken är man eller kvinna? Varför hänger vi upp oss på manligt och kvinnligt? Där någonstans bestämde jag mig för att min figur ska heta Reub och hen ska vara varken man eller kvinna.

Berätta lite för våra läsare om själva intrigen, utan att avslöja för mycket.

- Hemmafrun Yvonne försvinner spårlöst från sitt hem en dag. Reub Thelander och Estrid Berg börjar nysta i försvinnandet, och ganska snart uppdagas det att hon kidnappats. Sakta men säkert så börjar de inse att Yvonne inte levt det där stillsamma hemmafrulivet som alla runt omkring henne trott.

Fram till den 19:e september kan man rösta på Linda Ståhl på Bokmässans hemsida och medan det pågår så har fru Ståhl redan skickat in ett råmanus på uppföljaren. Vill man höra hela intervjun så finns den på Tyresöradion.se. Klicka bara på länken nedan:
https://www.tyresoradion.se/3546

För de som gillar Syndaren ska vakna så kan man rösta på hennes bok på följande adress:

https://bokmassan.se/nominerade-crimetime-award-2021/

 

Niklas Wennergren


Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter