Torsdagen den 28 september 2023 - klockan 23:59

Snart är Hemligheten ute


Niklas Wennergren 2022-06-05

Nya boken färdig, och Anna visar gärna upp den för de som är ute i stockholmsnatten.
Bild: Kajsa Göransson

Nya boken färdig, och Anna visar gärna upp den för de som är ute i stockholmsnatten.



Det bjuds på rejäl frukost med både jordgubbar och juice när Anna kommer på besök till Tyresöradion.
Bild:Anna Bågstam
Det bjuds på rejäl frukost med både jordgubbar och juice när Anna kommer på besök till Tyresöradion.

Något man satsat hårt på i det Bågstam-Ryltenska hemmetär att göra muggar med motiv från Annas böcker.
Bild:Niklas Wennergren
Något man satsat hårt på i det Bågstam-Ryltenska hemmetär att göra muggar med motiv från Annas böcker.

Solen skiner, ny bok på väg från tryckeriet. Klart man är lycklig.
Bild:Niklas Wennergren
Solen skiner, ny bok på väg från tryckeriet. Klart man är lycklig.

Den 10 juni släpps Anna Bågstams nya roman Hemligheten. Hon tar avstamp i en ny miljö och med en ny huvudperson. Alex är en ung jurist som hittar sin pojkvän mördad och läsaren får följa hennes rotande i ex-pojkvännens förflutna.

Det dåliga samvetet verkar ha legat och gnagt ett tag. Anna Bågstam har dåligt samvete för att hon bjöd på en så usel frukost senast jag var hemma hos henne.

- Visst var det så att det enda som fanns i kylen var en popcorntårta? Det kan man ju inte bjuda på.

Vi träffas i Tyresöradions studio klockan åtta på morgonen och Anna har redan varit på affären och köpt färskt bröd, ost, skinka, jordgubbar, muffins…vänta var det även pepparotsvisp? Jag kommer faktiskt inte ihåg, och jag försöker låtsas som att det var en uppoffring att äta de där gigantiska tårtbitarna hemma hos henne och maken Johan. Hon har också med sig porslinsmuggar med bilder på hennes böcker på, som hon fyller med hett kaffe.

Nu är det något helt nytt på gång förklarar hon över bordet. Hon är klar med trilogin om Harriet, utredaren som ränner omkring i Lerviken och löser mängder av mord. Det blev tre böcker men när jag undrar om hon tagit livet av Harriet så säger hon att det är nog bara ett uppehåll.

- Jag är ganska säker på att Harriet kommer tillbaka, jag vet bara inte när. Nu har jag startat en ny bokserie, och nu är det juristvärlden vi kommer få möta.

Annas nya bok heter Hemligheten och utspelar sig i Eksjö. En affärsmannen Petter Larsson hittas mördad och hans flickvän Alex, som hittar honom död, upptäcker också att han hållit väldigt mycket dolt för henne. Det finns dock andra som verkar känna till mer om hans hemligheter. Bland annat en kollega på Alex kontor och hon börjar rota i Petters förflutna.

Din man är jurist och från Eksjö. Det handlar väl inte om honom?

- Neeej! Inget handlar om honom, skrattar Anna med glimten i ögat. Däremot så har jag hämtat mycket inspiration från staden för den är så vacker. Sedan har vi många vänner där nere och några av dem är kanske med…

Finns det några likheter med Harriet eller är huvudpersonerna väldigt olika varandra

-  Alex har en del gemensamt med Harriet. Hon är en nyfiken person med ett brinnande intresse för att utreda saker och kan ibland bli lite besatt. Hon gör det också gärna på egen hand. Lydia, som är hennes chef är till en början en lugn och behärskad person men man förstår snart att det ligger någon hemlighet begravd även i hennes förflutna.

Du jobbar fortfarande kvar på ditt ”vanliga” arbete. Hur hinner du med att skriva böcker också?

- Jag har slitit som ett djur i ett och ett halvt år, och parallellt jobbat väldigt mycket så det har verkligen varit en jobbig tid.

Gör du på något specifikt sätt när du skriver böcker?

- Alltså det börjar ofta med en idé och den kan vara ganska konkret. Alltså någon frågeställning som jag har tänkt på, och när det gäller hemligheten så hade jag redan en idé om att jag ville skriva om notarietiden och de förutsättningarna som det är för unga jurister som är beredda att göra vad som helst för att få en karriär, berättar Anna.

- Man ska ju göra domstolstjänstgöring och det är ganska hårda villkor och det är lätt att man blir utnyttjad. Det finns en maktlöshet i det, och den ville jag beskriva. Jag var själv väldigt ung när jag själv gjorde det här och det var mitt första jobb i juristvärlden. Samtidigt är det en fullkomligt bisarr arbetsplats där vuxna människor sätter betyg på varandra. Det märks på Anna att detta var en plats och en situation som hon inte direkt uppskattade.

Hur det går för Alex och Lydia och Petter…ja han är ju faktiskt redan avliden kan du läsa i början på juni när boken släpps. Förlaget kallar boken för ”bladvändarspänning” vilket i sig låter väldigt lovande.

Hela intervjun finns på Tyresöradion 91.4 MHz. Klicka på länken nedan så kommer du rätt.
https://www.tyresoradion.se/3798

 

Niklas Wennergren


Skriv ut



Mest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter