Lördagen den 24 augusti 2019 - klockan 19:06

Kumla Skola lägger ner fotbolls och ishockeyprofilerna


2017-05-30


Sedan många år har idrottsintresserade elever vid Kumla skola kunnat kombinera ishockey- och fotbollsengagemanget med studier genom skolans idrottsprofiler. Men nu är det slut. Som ett resultat av skolans sparkrav avvecklas nu profilerna.

Tyresö kommun har under flera år inte höjt skolpengen tillräckligt för att möta skolors kostnadsökningar. Hittills har skolorna hanterat en svagare ekonomi genom besparingar, bland annat genom att inte återbesätta vakanta tjänster. I höstas hotades även fyra skolor i Tyresö av vikarie- och inköpsstopp. Nu verkar det i flera fall ha gått så långt att skolorna tvingas till större förändringar, något som får barn- och utbildningsnämndens gruppledare (S) Jannice Rockstroh att reagera,

- Efter år av otillräckliga resurser till skolorna i Tyresö, ser vi nu hur Kumla skola tvingas lägga ned sina populära profilklasser. Det är olyckligt för de barn och föräldrar som valt skolan av den anledningen och tråkigt för Tyresö. Vi socialdemokrater har länge sagt att profilklasser är viktiga och vill att de utökas, istället för att minskas. Profilklasser kostar mer och därför måste politiken visa sina ambitioner med profilinriktningar, genom ökade resurser till skolorna. Idag saknas det.

Att nedläggningen av idrottsprofilerna är orsakade av sparkrav framgår tydligt på Kumla skolas hemsida:

”Träningarna har av många varit uppskattade men vi ser inte att de gett det mervärde för verksamheten som önskats. Vi förstår att det påverkar de elever som nu deltar och det beklagar vi. Vi behöver effektivisera vår verksamhet och fokusera på kärnverksamheten och det som ger mest effekt för lärandet och i det arbetet får vi inte plats med idrottsprofilerna, skriver skolan på sin hemsida.”


Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter