Tisdagen den 19 mars 2024 - klockan 12:17

William Svedebäck stängde matchen med sitt 3-0 mål.

Nihmya \
Nihmya "Ninja" Ghilagaber levererar en macka till Christoffer Lundin

David Quist har ögonen på bollen

Strålande solsken. 20 grader varmt i solen och en fullpackad läktare var vad som bjöds på Trollbäckens IP denna underbara söndagseftermiddag, plus två lag som båda slogs om att klara sig undan nedflyttning.

Med hela fem lag inblandade i bottenstriden så var ändå förutsättningarna för att undvika nedflyttning och ett ovisst kval relativt goda. Dalhems IF, från Gotland, startade matchen bäst placerade av de fem och skulle klara sig undan kvalspel om de fick med sig en poäng. Spårvägens GoIF hade ett tufft derby hemma mot FoC Farsta, som inte hade någonting att spela för, medan IK Viljan, som startade matchen under strecket, en poäng efter HSK mötte Järna SK som även de var piskade att vinna för att undvika kvalspel.

Hanviken startade piggt och redan  efter tre minuter så dunkade Christoffer Lundin bollen i ribban så att de lät hela vägen bort till Alléplan. Bara någon minut senare så drog Richard Jansson på stora kanonen från 25 meter och tvingade Pontus Yttergren till en riktig fantomräddning, skottet kom väldigt oväntat och överraskande så någon HSK spelare var inte framme på returen, utan gotlänningarna kunde rensa undan bollen.

Dalhem hade inte mycket av spelet, bortsett från en lurig frispark från Daniel Killgren som sånär styrdes i mål av måltjuven Peter Öhman. Det var dock solklart att båda lagen var nervösa och så mycket bländande fotboll såg vi inte röken av i den första halvleken. Gotlänningarna lyckades med att helt plocka bort den irrationelle målskytten Jonathan Avernäs och hade även bra koll på rutinerade Christoffer Lundin. När sedan rapporter om att Spårvägen hade tagit en 3-0 ledning mot Focken så sjönk modet och kvaliteten på spelet ytterligare.

Första halvleken slutade mållös och det var även mållöst i Strängnäs i paus, vilket innebar att HSK var kvar på kvalplats, medan Dalhem klarade nytt kontrakt.

Den andra halvleken hade betydligt bättre tempo än den första och det var gästerna som var piggast. Ett långt inkast från vänsterkanten nådde fram till Öhman som nickade bollen över Linus Lindeberg i hemmamålet, men även över ribban. Därefter hade gottlänningarna ett par riktigt bra chanser men Lindeberg, hade kontroll på de flesta farligheter och när HSK stack upp i en farlig kontring på högerkanten Leo Schoultze Ramos lägger in ett flackt inspel som passerar hela Dalhemsförsvaret och hamnar hos en helt bortglömd Hady Saleh Karim som iskallt lägger in Hanvikens ledningsmål.

Bara två minuter senare så blir vi vittne till ett av de underligaste självmål som skådats. Hade någon uppe sin mobiltelefon i det läget så hade det blivit en viral succé. Dalhems annars så duktige lagkapten Daniel Killgren spelar tillbaka bollen till målvakten Yttergren utan att egentligen titta var han befinner sig och då Yttergren stod betydligt längre ut än vad Killgren förväntat sig så rullade bollen sakta in i mål. Det som gjorde det hela än mer underligt var att Yttergren, istället för att kasta sig efter bollen, valde att småjogga.

Med en 2-0 ledning i ryggen kunde HSK slappna av allt mer och låta gotlänningarna jaga kvittering. Matchen gigant, Richard Jansson i Hanvikens mittförsvar hade för länge sedan stängt butiken och tog lekande lätt bollen från Dalhemsanfallarna. Jonathan Avernäs hade även han vaknat till liv och hade flera fina räder genom gotlandsförsvaret.

Christoffer Lundin blev snyggt framspelad av Jonas Östberg och lobbade iskallt över Yttergren i gästernas mål, men bollen hamnade strax utanför.

Det blev istället unge William Svedebäck som efter fem minuter före full tid helt stängde matchen. Avernäs rundade både en och två backar innan han serverade Svedebäck bollen på ett silverfat och det var svårt att missa det läget.

Segern betydde nyttkontrakt för Hanviken och att Tyresö FF istället för ett häftigt kvalderby i slutet av oktober, får ta färjan över till Gotland istället.