Tisdagen den 19 mars 2024 - klockan 07:57

Lundatösen som älskar Tyresö


Niklas Wennergren 2020-11-15

Bild:Stefan Tell

Josefin Roos kommer från Lund och flyttade till Stockholm 1999 och till Tyresö 2005. Hon arbetar som lektör och språklärare. Nu är hon aktuell med sin nya bok Svartsvala som nyligen har getts ut.

 

Hur hamnade du i Tyresö?

-  Det gick inte att få en hyresrätt i Stockholm, jag försökte i flera år och till slut dök den här upp i Tyresö. Det kändes som en evighet att åka ut till Tyresö första gången minns jag. Nu är jag så glad att jag fick den, i Tyresö finns precis allt man behöver. Varje dag när bussen svänger in i kommunen från storstan så känner jag ett lugn som inte finns i Stockholm. Man kan bada, fiska, gå runt slottet, besöka djuren på bondgården i Alby, promenera och tälta i Tyresta, allt är runt knuten. Dessutom kan man gå på bio och handla, simhall och sportplaner. Ibland fiskar jag och en timme senare sitter jag på bio. Tyresö är unikt och fantastiskt.



Svartsvala är din sjätte bok, vill du berätta lite om dina tidigare böcker?

-  Jag debuterade 2006 med romanen Heliotrop. Sedan dess har jag skrivit fem böcker till. Min senaste bok Om jag inte märks är en ungdomsroman om en tjej i åttan som försöker orientera sig i sin sexuella läggning och i sin könsidentitet. Jag hade tidigare skrivit om platser hemliga för läsaren, och ville nu vara lite mer bekväm och skriva om en plats jag känner väl, därför är den baserad i Tyresö. Här finns en rad platser som man känner igen, det var lättare att fiktivt röra sig i en verklig miljö. Så jag gjorde samma sak i min senaste roman, Svartsvala. Den är helt baserad på platser som finns i Tyresö. Här finns en stark exilgemenskap av chilenare som huvudpersonen Lucía tillhör.

Lucía, huvudpersonen i Svartsvala, handlar om en kvinna som får en hjärnblödning när hon är 26 och tappar sitt korttidsminne.

- Jag ville skriva om en människa som inte är tillhörig, varken i tiden eller i rummet. Det lever väldigt många människor i Sverige som känner att de varken tillhör den plats de ursprungligen kom ifrån eller den plats de lever på. Lucía har en pappa från Kalmar men hon känner sig ändå aldrig riktigt svensk, hon får inte ens vara lucia i skolan som liten.

-  Jag har intervjuat en mängd människor i skrivandet av Svartsvala, mitt ibland oss lever personer som har flytt diktaturer, som har haft en pistol mot tinningen flera gånger, som har överlevt koncentrationsläger. De jobbar och lever här. Jag ville skriva denna bok som en hyllning till alla de vänner jag har som vet mycket mer om vad tillhörighet betyder än vad jag själv gör, hur viktig tillhörighet är för jagets utformning, berättar Josefin för TN.

-  Temat är omöjlig kärlek. Det är en välsignelse och en förbannelse att få uppleva den sortens kärlet. Och att få glömma den. Om man kan det. Och Lucía kan ju det, hon och Neruda. Jaques Werup skrev ”Jag har fått uppleva dig, jag kan aldrig förlora dig.” Men hon förlorar dubbelt eftersom hon både väljer bort honom och glömmer bort honom.

Du har skrivit två böcker som utspelar sig i Tyresö. Finns det många intressanta litterära miljöer i Tyresö?

-   Alla miljöer kan vara intressanta om man bara skriver om dem på rätt sätt. I Svartsvala finns skomakaren med, biblioteket finns med, Tyresö slott, Tyresta. Det är skönt när karaktärerna rör sig inom sin hemmiljö, man kan bara gå ut och titta på vilka blommor som växer där eller vilken färg det är på husen och vilket material de är byggda av. I mina andra böcker har jag fått skapa en egen värld. Det är skönt att kunna luta sig mot verkligheten. Jag älskar Tyresö och jag älskar att leva här, även om jag nu tycker att det byggs alldeles för mycket på samma ställe så att vi som lever i Bollmora blir av med varje gräsplätt runtomkring oss. Det finns också en samhällskritik i Svartsvala om just hur vi lever i ett alltför materiellt och stressat samhälle där vi har förlorat våra fundamentala livsbehov, avslutar Josefin.

Vill man träffa Josefin så signerar hon sin bok i Tyresö Bokhandel på fredagen den 27:e november  mellan klockan 16 och 18.

 

Niklas Wennergren

 


Skriv ut



Mest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter