Fredagen den 7 maj 2021 - klockan 05:49

Målrikt när TFF vann premiären


Niklas Wennergren 2020-06-24

Jonglera - lätta bollen över backen - lägg in i mål. Mussa Dibba sätter 3-1 på sitt lekfulla sätt.
Bild:Claus Meyer
Jonglera - lätta bollen över backen - lägg in i mål. Mussa Dibba sätter 3-1 på sitt lekfulla sätt.

Peta - Spring - Skjut. Niklas Thomasson sätter sitt första mål redan efter fyra minuter.
Bild:Claus Meyer
Peta - Spring - Skjut. Niklas Thomasson sätter sitt första mål redan efter fyra minuter.

Tack vare Thomasson och Dibba så vände TFF matchbilden strax före pausvilan.
Bild:Claus Meyer
Tack vare Thomasson och Dibba så vände TFF matchbilden strax före pausvilan.

Joel Embring - Loket från Trollbäcken, sätter fart.
Bild:Claus Meyer
Joel Embring - Loket från Trollbäcken, sätter fart.

Niklas Thomasson visar upp 2020 års Gameface.
Bild:Claus Meyer
Niklas Thomasson visar upp 2020 års Gameface.

Glädjen över att sätta ett extra mål på övertid är oftast stor.
Bild:Claus Meyer
Glädjen över att sätta ett extra mål på övertid är oftast stor.

Den så efterlängtade fotbollspremiären var nu äntligen här och Tyresö FF´s herrar och kunde knappast fått en bättre inramning. Varm högsommarkväll med gratis solnedgång för publiken och tre viktiga poäng.

Vi ska säga att solnedgången enbart var för de som tilläts komma in. Klubben har tagit till kraftiga åtgärder för publiken och man får boka sin biljett i förväg. När publiken är inne så stänger man grindarna så att ingen obehörig kommer in, det fick bland annat en av fotbollförbundets domarrepresentanter erfara då han ej var på plats i tid. Problemet avhjälptes med att han släpptes in i pausvilan.

Århundratets längsta försäsong åtföljdes av en rivstart bland de hungriga spelarna. Hungrigast var Niklas Thomasson som redan efter  4 minuter sprang ifrån Huddingeförsvaret och ensam med målvakten satte han 1-0.

- Peta, springa, avsluta. Det är inte så mycket svårare. Det är så jag brukar göra, säger Thomasson till TN efter matchen.

Förhoppningarna om en lätt hemmaseger grusades redan tiotalet minuter senare då Huddinges kvittering dessvärre var ett faktum. Huddinge tog nu kommandot och även om det var jämnt på planen så hade hemmalaget problem med att få stopp på sina gäster.

Anförda av den gigantiska Jabir Abdihakim Ali, som ständigt oroade Tyresöförsvaret med sin längd och teknik. Jabir som vi sett i Hanviken för några år sedan är helt enkelt svår att sno bollen av. Dessutom så var Tyresös försvarsspel inte riktigt tipp topp, låt oss säga att det finns en del att arbeta med där.

När det såg som mest ansträngt ut och hemmapubliken verkligen hoppades att man åtminstone skulle hålla kryss till pausen, så dyker han upp igen. Toakshandlarens son. Södertvåans snabbaste spelare. Niklas Thomasson. Lite som en eldsvåda kom han. När elden väl tog fart så gick det rasande fort. Peta - springa - skjuta.Efter att han lämnat "klungan" bakom sig var han ensam med Benjamin Skog igen och nätade enkelt. Två minuter öfre pausvilan.

Här kunde man ha andats ut och skattat sig lycklig men det var inte över ännu. Mussa Dibba gjorde ju comeback. Eller om vi ska vara helt ärliga - debut. Dibba spenderade hela förra säsongen på läktaren på grund av en avstängning som skedde i en futsalmatch.

Och vilken stilfull comeback det blev. Ett hopslag far högt upp i luften över Skog i målet, men en back hinner upp bollen strax innan mållinjen och nickar bort den. Dibba suger åt sig bollen. Jonglerar ett par gånger innan han retfullt lyfter bollen över backen och lägger den i mål.

Vi skulle kunna tro att TFF skulle agera kallt och rutinerat spela av matchen i den andra halvleken men så blev inte fallet. Huddinge jagade ursinnigt, och det var rätt fränt i närkamperna emellanåt. Även om gästerna var de som drev på så kontrade TFF förtjänstfullt. Ligan med Dibba. Thomasson och Joel Embring såg till att det inte blev slagsida och att försvaret fick vila då och då.

Med tre minuter kvar av ordinarie matchtid så fick äntligen Jabir Abdihakim Ali utdelning och det blev lite nervigt de sista minuterna men det redde som bekant ut sig.

Vilka slutsatser kan man dra på den här segern undrar ni säkert. Vi kan säga som så att TFF har en del detaljer att jobba på. En av de sakerna är lagets försvarsspel. Där behövs lite mer aggressivitet högre upp i plan.

Hur bra var motståndet? Huddinge slutade fyra placeringar över TFF i serien förra året MEN man förlorade båda mötena med TFF. Det är också tredje gången på raken de släpper in tre mål mot TFF. Kanske är det så att Huddinge har svårt mot TFF eller så är det helt enkelt så att Tyresö har toppat formkurvan til vårpremiären. Trist att det endast är två omgångar denna vår. 

Debutanterna, hur klarade sig dem? Mussa Dibba och Ruben Lindström får båda två högsta betyg och man slås av den endast 19 åriga Lindströms lugn och metodiska arbete.

Vad som däremot måste ordnas, corona eller no corona är underlaget. Konstgräset på Tyresövallen är enligt mina källor sämst i hela serien och det var så redan förra året. Nu håller vi tummarna för att bytet av konstgräset går som beräknat i sommar och att man denna gång installerar sprinklers.

Niklas Wennergren

Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter