Lördagen den 19 oktober 2019 - klockan 09:56

Nedläggningshot över Björkbackens äldreboende


2017-09-01


Moderaterna i socialnämnden i Tyresö kommun meddelar nu att de vill lägga ned Björkbackens äldreboende, med start från 2018

Björkbackens äldreboende är det enda kvarvarande äldreboendet som ägs och drivs av Tyresö kommun. Det har 126 boendeplatser, inklusive 24 så kallade korttidsplatser. Med ägandet och driften av boendet följer att kommunen fram tills nu har haft möjlighet att planera för olika behov och inriktningar på äldreboendet. Björkbacken har ett centralt läge och bra resultat i brukarundersökningar. Kort sagt är det ett mycket populärt boende om de äldre tillfrågas.

Boendeplatserna på Björkbacken ökar chansen för de äldre Tyresöbor som vill bo kvar i Tyresö att kunna få göra det. Efter synpunkter från Arbetsmiljöverket meddelade Tyresö kommun på sin hemsida under 2016 att ombyggnad planerades påbörjas under 2017 och vara klart under våren 2019.

Numera har den moderata ledningen i socialnämnden, med ordföranden Andreas Jonsson i spetsen, meddelat att de kommer att föreslå att Björkbacken läggs ned med start från 2018.

 - Ett särdeles dåligt förslag till beslut, anser Carl Johan Karlson, socialdemokraternas gruppledare i socialnämnden. Vi socialdemokrater har i stället tidigare i en motion till kommunfullmäktige föreslagit att äldreomsorgen i Tyresö ska utvecklas. I vårt förslag ingår att kommunfullmäktige så snart som möjligt ska fatta investeringsbeslut och beslut om planering av ombyggnaden avseende Björkbackens vård- och omsorgsboende.

Även oppositionsrådet Anita Mattsson (S) är kritisk

- Under lång tid har den styrande majoriteten i Tyresö kommun alltför kraftigt nedprioriterat nödvändiga investeringar. Vi socialdemokrater vill gå en annan väg och istället med väl avvägda investeringar rusta Tyresö för framtiden. Där går en klar politisk skiljelinje mellan oss och moderaterna i Tyresö, konstaterar hon.      


Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter