Fredagen den 2 juni 2023 - klockan 06:44

Novemberkrönika


2019-11-20


Så blev det november igen. Är du höstälskare eller hösthatare? Jag avskyr november. Det är för mörkt, för kallt, för blött och slaskigt oavsett om det snöar eller regnar.

Jag fryser på hundrundorna och nästan ingen annan är ute. Till det kommer tidsomställningen. Trots en extra timme är själva förflyttningen till vintertid knepig. Hundens mage börjar knorra en hel timme förtidigt. Matte, nu är det väl dags? säger hon förhoppningsfullt klockan fem på morgonen. Sov, fräser jag, husse kan vakna! Hon ger sig aldrig så nu vet ni vad jag gör ute i svinottan. Vacklar runt i kolmörkret och letar efter hundbajset.

Sen har vi det där med larmen på bilen. Vid däckbytena får vi alltid larm att det är punktering på däcken. Nja, det är ju förstås inte men man kan ju inte veta säkert. Rutinen blir att hitta en mack, åka dit, kolla alla däck och sen skall man in i diverse menyer och inställningar på märkliga språk. Var i all världen skall man trycka för att få bort däckslarmet? Larmet slår inte till meddetsamma utan efter några kilometer. Vi är långt bort från närmaste mack när det lyser från instrumentbrädan. Varning för lågt däckstryck! Inte bara is på vägen utan istället måste man ha massor med is i magen och instruera sig själv. Kom ihåg, så var det i våras och förra hösten också -så lugn nu!

Fy för november. Men så hörde jag ett radioprogram där vanliga människor uppmuntrades att säga trevliga saker om dagsläget. Här kommer ett axplock: ”Gråsparvarna småpratar i buskarna, undrar vad de säger? Det finns spännande småkryp att studera på marken. Hösten är vilsam. Man kan sitta inne med relativt gott samvete. En kopp te och en varm filt gör underverk. Kommer ut många bra böcker under hösten.” Inte en enda stavelse om vintertiden eller däckstrycket. Har novemberdagarna ett berättigande?

Är det dags att varva ner, hämta kraft, vara snäll mot sig själv? Njuta av en säregen blandning av stämningsfulla gravljus och ”hemska” halloween spöken som ropar Bus eller godis. Kom ihåg välfylld skål med smågodis och inte nalla ur den i förväg. Barnbarnen har höstlov och kommer på besök. Några födelsedagar och i almanackan är inbokat biodlarnas årsmöte med honungsinlämningen. Det är alltid roligt att träffa de andra nördarna och bara prata bin. Nja honungsbedömning kan vara en smärtfylld process, det är en kvalitetskontroll och varje år tvivlar jag ett slag på att min skall bli godkänd.

November påverkar även det mest uppumpade självförtroendet. Jag belönar mig med inköp av stora amaryllislökar, som producerar gigantiska stjälkar och fantastiska blommor under december och januari.  Och om jag inte tar fel kommer julhandeln att börja skylta långt innan månadens slut med blinkande lampor, specialerbjudanden och önskelistor. Nej, jag gillar inte Black Friday fenomenet men det gör kanske du och då kommer den dagen. Såklart kommer jag att lyssna på Minns i november, det ljuva september i både svensk översättning och engelsk originalversion om och om igen. Det lättar upp lite.

Lena Hjelmerus

Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter