Socialdemokraterna i Tyresö har gemensamt lämnat in en motion till kommunfullmäktige om att utreda hur möjligheterna ser ut för att kunna inrätta träffpunkter för äldre i Tyresö.

Konceptet finns redan i grannkommunen Haninge och det är också därifrån inspirationen till motionen kommer ifrån.

Kultur- och fritidsnämnden har behandlat motionen och den moderatledda Alliansen röstade ner förslaget. Därmed föreslår nämnden att även kommunstyrelse och kommunfullmäktige ska avslå motionen, vilket också är det troliga scenariot om inget Alliansparti byter inställning i frågan.

 Istället föreslår kultur- och fritidsnämndens ordförande Dick Bengtsson (M) att Tyresö kommun ska sammanställa de aktiviteter som redan finns för äldre. Bengtsson hävdar att det inte är avsaknaden av aktiviteter som är problemet utan att de äldre inte vet om vilket utbud som finns.

Träffpunkter för äldre är en av frågorna som både pensionärsföreningar och privatpersoner i Tyresö driver. Därför ställer sig en av motionärerna, oppositionsrådet Anita Mattsson (S), frågande till Moderaternas hantering.

 – Ja, det finns en stark opinion för träffpunkter för äldre i kommunen, menar hon. Då är det märkligt att inte ens utreda förutsättningarna för att kunna driva sådana i Tyresö. Visserligen är det bra att sammanställa de aktiviteter som redan finns men vi socialdemokrater anser att det inte är tillräckligt och det ena behöver inte utesluta det andra.

 Anita Mattsson fortsätter med att lyfta fram Haninge som ett föredöme på området och anser att det vore värt mycket att titta på hur de driver sina åtta träffpunkter.

 – Haninge är definitivt ett föredöme, berättar hon. Deras starka insatser för äldre har lett till stora vinster för både kommunen och deras äldre invånare. Det vore ansvarslöst att inte ens utreda möjligheterna att skapa fantastiska möjligheter för äldre även här i Tyresö. 

Foto: TN Tyresö Nyheter | Anita Mattsson har tillsammans med Carl Johan Karlsson skrivit motionen om träffpunkter för seniorer.

Dela