Måndagen den 20 mars 2023 - klockan 22:55

De ploggar för miljön


Niklas Wennergren 2018-09-03


Plogging eller att plogga är årets miljötrend och är skapad av multisportaren Erik Ahlström. Konceptet är enkelt. Du tar med en påse när du går utbocka springer i skogen och plockar skräp som du hittar på vägen.

I grunden handlar det om att uppmärksamma allmänheten på allt skräp som finns i vår närmiljö och hur enkelt det är att göra skillnad. Företaget Olsson & Co är ett av de företag som hängt på trenden och i samarbete med Nyboda skola engagerade man 500 högstadieelever i fredags för att plogga med Erik Ahlström.

- Det här är ett av många sociala projekt inom företagets hållbarhetsarbete ”Tillsammans för en gladare värld”, berättar Jan-Ove Rivelsrud. Jag är oerhört stolt över att vi kunnat genomföra detta och det engagemang som eleverna visade. Att vi dessutom lyckades slå vårt mål på ett ton skräp känns extra roligt.

Fredagen för eleverna startade med en föreläsning av tidigare nämnde Ahlström som talade om hur mycket skräp som vi varje dag slänger i naturen och hur det påverkar djuren i ekosystemet.

Erik Ahlström är multisportare med många strängar på sin lyra. Trailrunning, bergsmaraton är bara några saker som han sysslar med. Utöver detta så är han författare, men hans största "claim to fame" är väl att han var med i Snowroller 2 och spelade en av de där ungdomarna som ropade "Bästa svängen - Häkarängen."

- Det är oerhört så inspirerande att tala och träna med ungdomar. Så snart de förstår så blir de oerhört engagerade. Kunskap är nyckeln till att vi ska lyckas göra något åt det här och ungdomarna är fenomenala på att ta in kunskap och se hur det hänger ihop, berättar Ahlström.

Arrangören Olsson & Co vill med detta understryka vikten av ett hållbart samhälle och att ungdomar engagerar sig i närmiljön.

-Att plogga är fantastiskt men grunden för det här projektet är att vi inte ska behöva plogga utan att skräpet inte ska hamna i naturen alls, avslutar Rivelsrud.

Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter