Söndagen den 18 augusti 2019 - klockan 17:53

De prisas internationellt för sin teknik att rena vatten


Tn på webben 2018-10-18

Ulla och Sudhir Chowdhury 
Ulla och Sudhir Chowdhury 

Prisutdelning i Tokyo
Prisutdelning i Tokyo

På Tyresöradion och tyresoradion.se hörs nu ett program där Lena Hjelmerus intervjuar Ulla och Sudhir Chowdhury om deras lilla familjeföretag i Farsta, som vunnit ett av världens finaste priser för sin teknik att rena och återvinna vatten.

De berättar i programmet om sin teknik att övervaka vattnet från våra vattenverk och hur man arbetar över hela världen för att återvinna avloppsvatten

Paret har sedan 90-talet drivit företaget Aqua Q som 2013 tog ett stort steg framåt genom att använda "det optiska ögat" laserljus. Deras utrustning registrerar hela tiden dricksvattens sammansättning och kvalitét. Om något förändras går omedelbart ett larm och provtagning utförs. På så sätt kan stora problem som de man nyligen hade i Handen upptäckas och undvikas. 

I deras arbete ingår även teknik för att rena förbrukat vatten, avloppsvatten, så att den lilla del av jordens vatten som är drickbart kan återanvändas. För dett har de i september fått motta Internationella vattenorganisationens prestigefyllda pris på prisutdelning i Tokyo. Även 2017 mottog de pris i  National Energy Globe Award för sin revolutionerande teknik.

Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter