Torsdagen den 21 januari 2021 - klockan 15:16

Hinner du inte ta hand om alla dina äpplen?


Tn på webben 2020-09-01

Hasse Leis mustar stående
Bild:Tyresö nyheter
Hasse Leis mustar stående

<span>Hasse Leis plockar äpplen</span>
Bild:Tyresö nyheter
Hasse Leis plockar äpplen

Hasse Leis städar äpplen
Bild:Tyresö nyheter
Hasse Leis städar äpplen

Nu är det högsäsong för 135 Äpplen i Tyresö som nyligen flyttat till nya lokaler i Trollbäcken och Tyresö Nyheter åkte dit för att provsmaka must och prata äppelsorter!


2016 öppnades Tyresös första äppelmusteri och de har sedan dess äppelmustning och har äppelprodukter som äppelchutney, grillsås och äppelchutney i sitt sortiment! Ägare är Ines Vergara och Hasse Leis som driver detta vid sidan av sina andra jobb. Det märks tydligt att de brinner för äpplen!

Ines visar runt oss i produktionsdelen och vi får provsmaka både ljuvlig must och äppelrelish, magen kurrar av alla fantastiska smaker. Ines, som är passionerad matkreatör berättar om produkterna de säljer

-Vi ville göra något av alla äpplen som bara går till spillo, samtidigt ville vi göra något som ingen annan gjort förut, nämligen produkter som bara innehåller fruktråvara som växt, plockats och förädlats inom kommunens gränser.

Produkterna i 135Äpplens utbud finns i andra former hos andra leverantörer, men 135Äpplen har självklart sina egna recept, inspirerade från Chile. Ines berättar vidare.

- I och med att de äpplen vi får donerade till oss varierar i sort och smak ställs mina smaklökar inför ständiga utmaningar, vi har arbetat hårt med att hitta "våra" recept på äppelprodukter,  Mycket av mina matupplevelser har jag haft med min mormor när jag växte upp i Chile, så recepten och produkterna är ett sätt att hedra hennes minne och hålla henne levande genom smaker och dofter.

Medan vi provsmakar vidare, får Hasse ett samtal från en Tyresöbo som frågar om de kan ta emot äpplen från deras träd.

- Många vet inte att de kan donera äpplen till oss. Det betyder att vi åker ut till trädgårdar och plockar och städar runt de träd vi plockar.  Många har sådant överflöd av äpplen som bara ligger och ruttnar. Att donera äpplen är en "win-win" när villaägaren blir av med äpplen som tas tillvara.

Vi frågar om vi får följa med Hasse ut och "städa" bort äpplen och det får vi. Hasse berättar om hur han jobbar och om vilka äpplen som går att använda.

- Det är så otroligt mycket äpplen som ruttnar bort och slängs i onödan. Genom att åka runt och "städa" folks trädgårdar på äpplen bidrar vi till ett mer hållbart samhälle och tar tillvara på frukt, det känns väldigt bra och framförallt är det väldigt roligt, avslutar Hasse.

Har du för mycket äpplen du inte hinner ta hand om, vill du musta dina äpplen eller är nyfiken på att smaka deras produkter, kika in på deras facebooksida eller instagram eller besök musteriet lördagar och söndagar då de har öppet!

 


Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter