Tisdagen den 17 maj 2022 - klockan 05:40

Hon kämpar mot buller och damm!


Tn på webben 2022-04-05

Åsa Thyllman har tillsammans med andra boenden i Lindalen och Älta gått samman och försöker få de styrande politikerna i Stockholm stad att ändra sig.
Åsa Thyllman har tillsammans med andra boenden i Lindalen och Älta gått samman och försöker få de styrande politikerna i Stockholm stad att ändra sig.

Skanska har återigen planer på att återuppta stenkrossen i Skrubba precis i kanten av Lindalen och i närheten av Älta. Det har väckt känslor av panik bland de som bor i områdena omkring. De har gått samman och försöker få politikerna i Stockholms stad att ändra sig och placera stenkrossen på ett annat ställe.

– Det är fruktansvärt, jag vill verkligen inte ha det så, säger Åsa Thyllman som bor några hundra meter ifrån den planerade krossen. Det kommer att bli buller konstant tolv timmar om dagen plus tippning dygnet runt. Sedan kommer stendammet att påverka alla som bor här. 

– Ska man behöva utsättas för det här, frågar hon? Vi som bor här riskerar att bli sjuka av dammet, men både krossningen och tippningen kommer att bli outhärdligt. Vi kommer inte att kunna ha fönster öppna eller sitta ute. Vissa mätningar pekar på att bullret kan uppgå till 119 dB, det är extremt mycket.

 Lindalenborna har tidigare erfarenhet av en stenkross på samma ställe, vittnesmålen är många och åsikterna starka. På bara två veckors tid har de boende fått in närmare 900 namnunderskrifter för att få Stockholms stad politiker att ändra sig.

– Hur ska vi kunna bo här, hur ska barnen kunna gå i den skola som ligger precis bredvid, hur ska barnen kunna ta sig till skolan med all den tunga trafik som detta innebär, frågar hon? Dessutom, ska 190 tunga lastbilar per dygn åka på väg 260 från Nacka, förbi Hellasgården, genom Älta till Tyresö? Hur många kommer inte att bli påverkade av det?

 Åsa som är en av de som mobiliserat motståndet tillsammans med boenden i Nacka och i Lindalen har redan lämnat in en del av listan till miljöförvaltningen. Eftersom vissa fick till den andra april på sig att lämna synpunkter men en del boenden runt den planerade krossen har fått till den sjunde på sig. Så för att vara på säkra sidan har det lämnats in en lista med över 600 namn den andra och sedan dess har ytterligare nära 300 personer skrivit under och planen är att den listan ska lämnas in som komplement innan den sjunde.

 – Jag tror ingen tänkte sig att det skulle bli så här starkt motstånd, berättar hon. Men nu måste väl politikerna lyssna? De kan ju inte bara förbise alla namnen, alla synpunkter som utöver det skickats in, från boende, från politiker i andra kommuner och från till exempel kolonilottsföreningen.

Vill du skriva under namninsamlingen, gör det här:
https://www.skrivunder.com/stoppa_stenkrossanlaggningen_i_skrubba


Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter