Söndagen den 10 december 2023 - klockan 20:52

Jämställda löner inom Tyresö kommun


Tn på webben 2022-12-22

Anita Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande
Bild:Tyresö Nyheter
Anita Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande

Anställda inom Tyresö kommun har jämställda löner visar kommunens lönekartläggning för 2022. Enligt diskrimineringslagen ska de oviktade löneskillnaderna ligga inom spannet om +/- 1 % för att räknas som jämställda. Tyresö kommun har för 2022 en löneskillnad på -1,0 % vilket betyder att den lilla löneskillnad som finns är till kvinnornas fördel.

- De handlingsplaner och åtgärder som har vidtagits för att få bukt med ojämställda löner på arbetsmarknaden har givit tydliga resultat i Tyresö. Det visar att det går att nå jämställda löner, säger kommunstyrelsens ordförande Anita Mattsson (S).

Kartläggningen analyserar löneskillnader mellan kvinnor och män som utför likadant arbete, samt löneskillnader i kvinnodominerande och icke kvinnodominerande yrken som betraktas likvärdiga (till exempel samma svårighetsgrad och utbildningskrav). Resultatet av lönekartläggningen visar att lönerna i båda kategorierna är jämställda.

- Jämställda löner bidrar till att göra kommunen till en attraktiv arbetsgivare, vilket i sin tur skapar möjligheter för en väl fungerande kommun, avslutar Anita Mattsson (S).
Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter