Fredagen den 29 mars 2024 - klockan 14:18

Kompassen pekar mot Campus


2017-04-30


Tyresö gymnasium är sedan höstterminen 2016 ett yrkesgymnasium, efter att nämndens majoritetspartier i Alliansen beslutat att lägga ner de högskoleförberedande programmen.

 Det betyder att det blir en del tomma lokaler i gymnasiets fastighet i Wättinge, trots att vuxenutbildningen för några år sedan flyttade sin verksamhet från Masten i centrum till gymnasiet. Nu har Utvecklingsförvaltningen tagit fram ett förslag till hur man ska kunna utveckla både verksamheten och fastigheten.

Kompassen


Vid senaste mötet i gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden presenterade förvaltningschef Iréne Hededal en idé för hur man i framtiden ska kunna utnyttja gymnasiets fastighet.Tanken är att i gymnasiets gamla lokaler placera det mesta av den verksamhet som idag finns inom Tyresö gymnasium, C3L med Komvux, SFI och yrkeshögskola, studie- och yrkesvägledning, Ung i Tyresö, Second Chance School med mera. Hela idén har döpts till Kompassen, som ska ge en bild av en samlad verksamhet som ska hjälpa elever att ta ut riktningen i sina studier.

– Vi vill alltså utnyttja lokalerna på gymnasiet och hitta samordningsvinster mellan gymnasiet och vuxenutbildningen så långt det är möjligt, konstaterar Iréne Hededal.

Campus Tyresö kommer igen

– Nu har det bevisats ännu en gång – goda idéer dör inte, de utvecklas istället, konstaterar Kristjan Vaigur, gruppledare för Socialdemokraterna i gymnasie och arbetsmarknadsnämnden.

– Jag tänker på vår vision för Tyresö gymnasium i framtiden. Vi har sedan 2010 envist drivit frågan om att i gymnasiets byggnad skapa ett nytt Campus Tyresö.

Tanken med detta är att skapa ett kunskapscentrum i Tyresö med gymnasium, vuxenutbildning C3L, högskoleutbildningar och näringslivs- och arbetsmarknadskontakter på samma plats, säger Kristjan Vaigur.

Idén kan bli verklighet

– Vi har med tiden fått bra respons på vår vision och också fått gehör för att det är bråttom med att få fram resultat i utvecklingsarbetet med vårt nya gymnasium. Nu ser vi att idén med ett campus kan bli verklighet med Kompassen i Tyresö gymnasiums lokaler och det är vi mycket positiva till, säger Kristjan Vaigur.

Campus Tensta hinner före

– Vi ser också att idén med ett campus nu har blivit verklighet i Tensta. Nästa år invigs Campus Tensta, ett kunskapscentrum för gymnasium, komvux, folkhögskola och universitet i ett, konstaterar Kristjan Vaigur.

– Det här är en miljö som kommer att vara väldigt annorlunda än en gymnasieskola och vi tror att det kommer att locka unga vuxna från hela Stockholm, säger Olle Burell (S), skolborgarråd i Stockholm.


Skriv ut



Mest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter