Rysslands invasion av Ukraina har förändrat den säkerhetspoli tiska kartan i hela Europa. Krigets konsekvenser kommer till uttryck i flera delar av samhället, med bland annat ett ökat flyktingmottagande, stigande energipriser, informationspåverkan och en annorlunda hotbild i vårt närområde. Nationellt och lokalt arbetar hela Sverige nu för att hantera konsekvenserna av invasionen. Tyresö kommun har tagit fram en rapport som beskriver många delar i krishanteringen.

Hur ser förberedelsearbetet ut i Tyresö?

– Vi arbetar inom en rad olika områden, säger Maj Ingels som är kommunens säkerhetschef. Mottagandet av flyktingar, motverka påverkanskampanjer och till gänglig information till invånarna är de mest centrala delarna.

Migrationsverket och förvaltöningen beskriver att man förväntar sig att en mängd flyktingar kommer att anlända till Sverige och Tyresö. Hur tänker ni där?

– För att möta behovet av boendeplatser har Tyresö bostäders fastighet Björkdalen förberetts som evakueringsboende, säger Maj Ingels. Boendet har utrustats av gåvor från allmänheten och är sedan dess redo att ta emot flyktingar. I mottagandet av flyktingar samordnar kommunen sin verksamhet med Tyresö församling.

Vidare identifierar förvaltningen att det finns en risk för cyberattacker och påverkanskampanjer. Risken i detta är att system kan slås ut och sluta fungera under en kortare eller längre tid med konsekvenser för verksamheterna.Förvaltningen uppger att man har höjt beredskapen för att hantera konsekvenserna av cyberangrepp eller påverkanskampanjer samt att man löpande arbetar med att delge information internt till personal och externt till invånare.

– Det finns också en förhöjd risk för oro bland invånare, säger Maj Ingels. Här arbetar vi kontinuerligt med att besvara tyresöbornas frågor och informerar om vilka åtgärder som vidtas. I hanteringen av konsekvenserna av kriget arbetar Tyresö nära Samverkan Stockholmsregionen, där man tillsamman löpande föl jer och utvärderar krisens effekter på samhället på kort och på lång sikt och samverka i åtgärderna.

Om du vill hjälpa till eller bidra finns det länkar på kommunens hemsida där man kan anmäla sig
som volontär.

Foto: TN Tyresö Nyheter | Maj Ingels, Tyresö kommuns säkerhetschef

Dela