Lördagen den 28 januari 2023 - klockan 05:36

M och SD vägrade beslut om budget - lämnade fullmäktige


Niklas Wennergren 2022-11-24

Oppositionen lämnade budgetårsmötet med motiveringen att det är odemokrattiskt att inte hela Centerpartiet röstade med dem.
Oppositionen lämnade budgetårsmötet med motiveringen att det är odemokrattiskt att inte hela Centerpartiet röstade med dem.

Kommunfullmäktiges president Anders Linder hade lite enklare att hålla ordning i Fullmäktige den här gången.
Kommunfullmäktiges president Anders Linder hade lite enklare att hålla ordning i Fullmäktige den här gången.

När kommunfullmäktige skulle besluta om budget blev det ett annorlunda möte. Alla ledamöter från Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna lämnade mötet med motiveringen att det var odemokratiskt att de inte lyckades bilda majoritet på förra fullmäktigemötet.

Moderaternas kommunalråd Anki Svensson hävdade att det var odemokratiskt när hela Centerpartiet inte röstade för ett samarbete med Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna och att högerpartierna nu därför inte alls skulle delta i beslutet. 

När det var framfört i talarstolen reste sig 30 av kommunfullmäktiges 61 ledamöter ur sina stolar och lämnade sammanträdet med sitt sammanträdesarvode om 641 kronor per ledamot i fickan

Kvar var 32 ledamöter från Socialdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och merparten av Centerpartiet som fullföljde sammanträdet. De redovisade sin politik och beslutade om en budget för Tyresö kommun, men någon debatt blev det inte. De två centerpartister som deltog vid sammanträdet valde efter ett partibeslut att avstå i besluten om budget.  

De ledamöter från M, SD och KD som lämnade salen gjorde det utan att debattera politiken, lämna förslag eller rösta för det som medborgarna valt fram dem för. 

Beslutet att lämna salen väckte förvåning bland övriga ledamöter.

- De som lämnade salen borde nog tänka över vad demokrati är, sade Äldre- och omsorgsnämndens ordförande Tony Thorén (L) och kommunstyrelsens ordförande Anita Mattsson (S) sade att ”de som röstat på dessa partier sannolikt är besvikna på att deras röst nu inte hörs under årets viktigaste fullmäktigemöte”.

Om ledamöterna från Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna kommer återvända till kommande sammanträden eller ej framgick inte av inläggen under sammanträdet.

 

 

Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter