Tisdagen den 22 september 2020 - klockan 10:58

Moderaterna räknade fel - Igen!


Tn på webben 2019-08-17

Moderaternas utspel om Tyresös kommun är felaktigt. Obs bilden är ett montage
Moderaternas utspel om Tyresös kommun är felaktigt. Obs bilden är ett montage

När Moderaterna lämnade kommunstyret 2018 var det med ett stort underskott om 24,4 miljoner kronor. Då ifrågasattes deras ekonomiska kunskap. Nu väcks frågan igen efter att Moderaterna i ett uppmärksammat facebook-inlägg räknat fel med 54 miljoner kronor.


Det var på torsdagskvällen som Moderaterna i Tyresö spred ett inlägg om att kommunen enligt den senaste prognosen skulle gå med 14 miljoner kronor i underskott under 2019. Ett perfekt inlägg från ett oppositionsparti som ville visa att den nya majoriteten minsann inte heller har koll på ekonomin. 

Det fanns bara ett problem med det. Det var inte sant. Moderaterna hade helt enkelt förstått siffrorna helt fel.

Tyresö Nyheter har granskat siffrorna i kommundirektörens rapport som ligger uppe på kommunens hemsida (https://insynsverige.se/documentHandler.ashx?did=1970175) och den som läser första meningen får tvärtemot Moderaternas rapportering beskedet att ” Resultatet för 2019 prognostiseras till +40,4 mnkr (miljoner kronor)”.

Detta är förvisso 14 miljoner kronor lägre än den budget som lades med ett överskott om +54 miljoner kronor – men samtidigt mycket bättre än det underskott om -24,4 mnkr som var resultatet 2018. På ett år har därmed ekonomin förbättrats med 64,8 mnkr. Något som är nödvändigt om kommunen ska kunna betala för kommande investeringar och pensionsskuld. 

Att Moderaterna fortfarande två dygn efter publicering har kvar den felaktiga uppgiften upprör Socialdemokraternas gruppledare i kommunen, Martin Nilsson:

– Här har man blivit påkommen med att antingen ljuga för kommunens invånare eller uppvisa en förvånande okunskap i kommunal ekonomi och så rättar man inte de felaktiga uppgifterna.

Det borde man gjort om man vill bli tagna på allvar.


Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter