Kommunstyrelsen beslutade att höja bidraget till pensionärsorganisationerna från 40 till 60 kronor per medlem.

PRO, SPF och Finska föreningen hade begärt en höjning till 80 kronor med motiveringen att bidraget inte höjts på flera år och att det blir allt svårare att bedriva verksamheten, inte minst då lokalhyran är så hög.

Föreningarna bedriver en omfattande verksamhet som syftar till att aktivera äldre personer såväl fysiskt som mentalt och föreningarna är övertygade om att det bidrar till att pensionärerna kan hålla sig friskare längre upp i åldrarna vilket också innebär stora besparingar för samhället. Föreningarna menar att andra kommuner i vår närhet ger bättre stöd till pensionärsföreningarna inte minst ges högre ekonomiskt bidrag.

Socialdemokraterna yrkade på att kommunen förutom det höjda bidraget ska erbjuda pensionärsorganisationerna ytterligare stöd i form av att få använda kommunens möteslokaler på dagtid utan kostnad. Det förslaget röstades dock ner av allianspartierna.

– Jag beklagar att inte alla ser värdet i detta. För kommunens del är det fråga om väldigt lite pengar, men för pensionärsorganisationerna är lokalhyrorna idag betydligt högre än det ekonomiska bidraget. Det skulle vara en tydlig signal om att kommunen värdesätter deras verksamhet, säger Anita Mattsson (S) oppositionsråd. 

Foto: TN Lennart Fogelberg |

Dela