Tyresö kommuns bokslut för 2016 redovisar ett positivt resultat på 27 miljoner kronor, och klarar därmed balanskravet. Det beror dock uteslutande på regeringens välfärdsmiljard till kommunerna och överkompensationen för kostnader för nyanlända.

Resultatet är även i år också alldeles för lågt för att kunna definieras som att kommunen har en god ekonomisk hushållning.

För att ha en god ekonomisk hushållning bör kommunens resultat vara ett överskott om 2 procent av omsättningen för att klara pensionsåtaganden och framtida investeringar. Det skulle för 2016 innebära ett önskvärt resultat på 47 miljoner kronor. Målet om 2 procent har inte nåtts sedan 2011, och väntas inte heller uppnås under mandatperioden.

Allvarligt läge

Soliditeten är ett mått på kommunens långsiktiga betalningsförmåga. Den visar hur stor del av kommunens tillgångar som finansierats med eget kapital. I Tyresö har soliditeten en sjunkande trend och Tyresö placerar sig i den absoluta botten i Stockholms län.

Kommunen står inför utmaningen att befolkningen förändras med fler barn och ökat behov av platser inom barnomsorg och skola, men även en ökad andel äldre, vilket kräver mer äldreomsorg. Det finns ett stort investeringsbehov som på sikt orsakar avskrivningskostnader. För att möta kostnadsökningarna hade kommunen behövt ett större överskott från den löpande verksamheten, för att kunna investera i skolor, äldreboenden med mera utan att behöva låna pengar.

– Vi har ett allvarligt ekonomiskt läge, och det är uppenbart att kommunen lever över sina tillgångar. Intäkter och utgifter måste följas åt. Att ha ett strukturellt underskott ett år är inte en katastrof, men vi ser inget ljus i tunneln. Man kan inte behandla kommunens ekonomi mindre seriöst än sin egen, säger Anita Mattsson, (S) oppositionsråd.

Inte oroad

Kommunstyrelsens ordförande, Fredrik Saweståhl (M) är däremot inte oroad:

– Vi kan se tillbaka på ett framgångsrikt 2016. Vi levererar plus i kassan för 20:e året i rad. Vi har uppfyllt de flesta mål, säger han på kommunens hemsida.

Foto: TN Niklas Wennergren |

Dela