Fredagen den 29 mars 2024 - klockan 00:56

Pernilla sprider ljus i läxmörkret


2017-10-17


Efter sommarlov kommer ny termin och med den läxorna. Många ser framför sig månader av tjat och påminnelser. Hot och mutor.

Frustration, krav och hopplöshet. Men lugn, det finns ljus i läxmörkret. Läraren och författaren Pernilla Alm har skrivit boken Läxhjälp. Familjens guide till effektiv och rolig läxläsning.

Jag trodde du var emot läxor?

– Jag har i tre år missionerat för att läxorna ska bort, men eftersom läxorna finns och folk mår så dåligt av dem så måste vi hitta ett sätt att hantera dem. Därför skrev jag den här boken, berättar Pernilla Alm.

I Sverige finns inga nationella regler för läxor. Varken skollagen eller läroplanerna tar upp dem.

– Läxor är en tradition, menar Pernilla Alm.

Vad är det med läxorna som gör oss så stressade?

– Jag tror att det är för att de är ett tvång. För att de är nåt vi inte väljer. Inte sällan uppstår konflikter i familjer om när läxan ska göras, säger Pernilla Alm.

Vilka är då dina bästa tips för att undvika läxbråk?

■ För ett lugnt samtal om hur ni ska få läxorna gjorda.

■ Stäm av vilka uppgifter som ska göras under veckan.

■ Gör en gemensam plan eller ett schema för varje vecka.

■ Lägg in notiser i mobilen, eller ta som rutin att kolla av schemat tillsammans varje kväll.

– Se till att punkterna sätter sig! Och att det finns möjlighet att göra läxan när en förälder är tillgänglig, till exempel vid matlagning. Annars tycker jag inte att föräldrar ska lägga sig i så mycket, säger Pernilla.

Trots att läxorna verkar ha ett stadigt grepp om oss, kan man skönja en viss attitydförändring. Pernilla berättar att många av hennes kollegor tagit till sig – och testat! – en läxfri undervisning.

Lärare har kontaktat henne för att få hjälp med argument för läxfrihet när föräldrar klagat på läxbrist. Några skolor har också använt Pernillas tidigare bok Läxfritt – för en likvärdig skola i utformningen av läxpolicys. Däremot lyser frågan med sin frånvaro på lärarutbildningen.

– Jag kontaktade ansvariga på alla lärosäten för att erbjuda min kunskap på området, men fick inte ett enda svar. Det är ju lite konstigt, säger Pernilla.

Till sist, hur funkar läxläsningen hemma hos dig?

– Bra! Vi konfliktar inte, utan barnen vet vad som gäller. Ibland har de använt mina argument mot läxor, men jag är tydlig med att det är deras lärare som bestämmer, inte jag

Mia Lindström

Vill du höra mer om Pernilla och hennes tankar om läxläsning så kan du också lyssna på Tyresöradions program om henne på länken nedan.

https://www.tyresoradion.se/2093


Skriv ut



Mest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter