Torsdagen den 25 april 2019 - klockan 11:58

Politiskt storbråk om Sofebergsskolan


Tn på webben 2018-09-05


Anita Mattsson, (S) kandidat till kommunstyrelsens ordförande
Bild:Arkivbild
Anita Mattsson, (S) kandidat till kommunstyrelsens ordförande

Ett politiskt storbråk har brutit ut i valrörelsens slutskede i Tyresö. Socialdemokraterna har vid dörrknackning och i flygblad hävdat att Sofiebergsskolan hotas av nedläggning, eftersom den nu planerade F-9 skolan i Fornuddsparken kommer vara så stor att elevunderlaget inte kommer att räcka till Sofiebergsskolan. Detta har fått Moderaterna att se rött. De har i sociala medier hävdat att detta inte är sant.


Ansvarig politiker i Tyresö för skolfrågor, Anki Svensson (M), skriver bland annat på Facebook. ”Det finns inga såna planer så det är att betrakta som lögn. Kanske Socialdemokraterna skulle berätta om sin politik istället för att ljuga om vår” Socialdemokraternas kandidat till kommunstyrelsens ordförande, Anita Mattsson, säger i en kommentar:

 – Moderaternas politik riskerar att göra Sofiebergsskolan överflödig, även om den kan komma användas som evakueringsskola vid Kumlas renovering. Detta betraktar vi som en nedläggning av skolan i dess nuvarande form. Jag tycker politiker ska kunna stå för sina beslut. Moderaternas politik är inte transparent i skolfrågan, säger Anita Mattsson.

Den politiska konflikten om Sofiebergsskolan började redan i valet 2014. Även då knackade Socialdemokraterna dörr i området runt skolan. Den gången varnade Socialdemokraterna för att Moderaterna ville lägga ned Sofiebergs mellanstadium. Detta besvarade kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (M) med ett direktbrev till de boende i Sofieberg. I Saweståhls brev som har rubriken ”S ljuger om Sofiebergsskolan” skriver han att ”Inget kunde vara mer felaktigt” än att mellanstadiet ska läggas ner.

På Tyresö kommuns hemsida redovisas att Sofiebergsskolan är en F-3-skola, det vill säga en skola med förskoleklass och årskurserna 1 till 3. Alltså finns det inget mellanstadium längre. I den infekterade debatten har flera socialdemokrater påpekat att Moderaterna med tanke på sitt svek 2014 borde välja en annan ton.


Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter