Den populära ”ABC” utbildningen ska erbjudas så många Tyresöföräldrar som möjligt. 

Sedan hösten 2015 har föräldraskapsträffar, alla barn i centrum (ABC) drivits i Tyresö av Christer Gulbrandsen, legitimerad psykoterapeut och Elio Bussoli, legitimerad psykolog, vilka ingår i kommunens centrala Barn- och elevhälsa.  

Utbildningen togs fram efter ett regeringsuppdrag till folkhälsoinstitutet 2010 med syftet att främja barns utveckling genom att stärka relationen mellan föräldrar och barn. ABC påbörjades som ett utvecklingsprojekt inom denna satsning.

 Kursens uppbyggnad är baserad på forskning men även utifrån intervjuer och enkäter om föräldrars önskemål där det framkom att föräldrar ville utbyta erfarenheter med andra föräldrar och också få hjälp att sålla bland all information om föräldraskap som finns tillgänglig idag.

Christer Gulbrandsen, berättar:

–         Under träffarna ges möjlighet att diskutera föräldraskap med andra föräldrar och hur föräldrar kan främja sitt barns självkänsla, hur man kan arbeta för att stärka relationerna i familjen och hur konflikter kan förebyggas. Information och diskussion varvas med övningar och filmer

Under en ABC-utbildning erbjuds fyra gruppträffar för föräldrar med barn i åldrarna 3-12 år och deltagandet är kostnadsfritt.

 I Tyresö har det under våren 2017 utbildats ett tiotal ABC-gruppledare och de har haft föräldragrupper med över 50 deltagande föräldrar. ABC-projektet ingår numera i ett nationellt implementeringsprojekt knutet till Karolinska Institutet och projektet har nu intensifierats i Tyresö.

Det är kul att få erbjuda så många Tyresö föräldrar som möjligt att medverka på en ABC-föräldraträffs omgång. Vinsterna är många och ur ett hälsoekonomiskt perspektiv är universella föräldrastödsprogram motiverade då de vänder sig till alla föräldrar. Till en låg kostnad förbättras den hälsorelaterade livskvalitén och ger en minskning av utåtagerande beteende hos barn, avslutar Elio Bussoli och Christer Gulbrandsen

Foto: TN Tyresö Nyheter | Christer Gullbrandsen

Dela