Torsdagen den 28 september 2023 - klockan 23:32

Sköndalsvillan i Tyresö, Sveriges första NollCO2-certifierade
vård- och omsorgsboende, är invigt.


Tn på webben 2022-09-07

Åsa Andersson, direktor Stora Sköndal, Anita Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande, John Henriksson, förvlatningschef äldre- och omsorgsförvaltningen, Tony Thorén (L), ordförande Äldre- och omsorgsnämnden och Sirpa Seleznev invigde Sköndalsvillan. 
Åsa Andersson, direktor Stora Sköndal, Anita Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande, John Henriksson, förvlatningschef äldre- och omsorgsförvaltningen, Tony Thorén (L), ordförande Äldre- och omsorgsnämnden och Sirpa Seleznev invigde Sköndalsvillan. 

Den 30 augusti invigdes det toppmoderna vård- och omsorgsboendet Sköndalsvillan i centrala Tyresö, nära service och kommunikationer. Boendet, som är Sveriges första NollCO2-certifierade vård- och omsorgsboende, har 92 lägenheter och drivs av Stora Sköndal, en idéburen och icke vinstutdelande stiftelse inom vård, stöd, omsorg och utbildning.


Sköndalsvillan ligger centralt invid Bollmora vårdcentral i Tyresö och är ett modernt vård- och omsorgsboende med sammanlagt 92 ljusa och fina lägenheter. 40 boendeplatser är till för personer med behov av en somatisk och allmän vård- och omsorgsinriktning, 40 boendeplatser är anpassade för personer med demenssjukdom och 12 boendeplatser ingår i ett korttidsboende.

Tyresö kommun har upphandlat 30 boendeplatser och 6 korttidsplatser på Sköndalsvillan, och trettio Tyresöbor flyttade i början av sommaren in i sitt nya hem Sköndalsvillan. Från och med 1 oktober kommer ytterligare tio Tyresöbor att flytta in på Sköndalsvillan.

Under invigningsdagen den 30 augusti kommer de boende att få en riktig festdag med allt som hör därtill med artistuppträdande och festmeny.

− Det känns jätteroligt att Sköndalsvillan äntligen har öppnat i Tyresö och att Stora Sköndal som är en idéburen stiftelse där all vinst går tillbaka in i verksamheterna, väljer att driva ett boende i vår kommun. Här blir det gott att leva för kommunens seniorer, med hög standard och en riktigt hemtrevlig och ljus miljö, säger Anita Mattson kommunstyrelsens ordförande i Tyresö.

Inredningen i de gemensamma utrymmena på Sköndalsvillan följer en harmonisk färgskala som utgår ifrån den svenska skogen. Möblerna är i björk, och textilier i naturliga gröna lugnande färger skapar harmoni. Längst upp i huset finns en stor och mysig takterrass, med ett tillhörande växthus för odling.

Sveriges första NollCO2-certifierade vård- och omsorgsboende

Första spadtaget till Sköndalsvillan togs i oktober 2020 och boendet har uppförts i nära samarbete med Hemsö, en av landets största utvecklare och förvaltare av samhällsfastigheter. I slutet av 2021 blev Sköndalsvillan utsedd till Sveriges första NollCO2-certifierade vård- och omsorgsboende, av Sweden Green Building Council, en nationell medlemsorganisation för hållbart samhällsbyggande. För att få certifieringen krävs att hela byggnadens livscykels klimatpåverkan redovisas och balanseras med klimatåtgärder till nettonoll klimatpåverkan. Livscykeln innefattar tillverkning och transport av byggdelar, byggprocesser, användandet och sluthanteringen av byggnaden.

− På Stora Sköndal jobbar vi aktivt med miljömässig hållbarhet och det är verkligen en ära för alla inblandade parter att Sköndalsvillan fått ta emot detta miljöcertifikat! Vi arbetar också mycket med hållbarhet ur ett socialt perspektiv och därför har vi på alla våra vård- och omsorgsboenden aktivitetscoacher som, tillsammans med övriga medarbetare, ser till att våra boende har en aktiv och spännande fritid, där vi gärna rör oss utanför hemmets väggar. Här i Tyresö, som är en vacker skärgårdskommun är förutsättningarna för det optimala − då utflyktsmöjligheterna är oändliga, säger Åsa Andersson, direktor för Stiftelsen Stora Sköndal.

Boendeplats på Sköndalsvillan

Sköndalsvillan kommer successivt att ta emot boende även från andra kommuner i Stockholmsområdet. För att få en boendeplats på ett vård- och omsorgsboende behövs ett biståndsbeslut från en biståndshandläggare i hemkommunen/stadsdelen. För mer information om Sköndalsvillan, vänligen kontakta verksamhetschef Ranveig Martinsen, se kontaktuppgifter nedan.


Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter