2014 gav Skolinspektionen fritidshemmen i Tyresö kraftig kritik på grund av bristande kvalitet och likvärdighet. Nu tilldelas Tyresö statsbidrag för att stärka fritidshemmens kvalitet.

Skolinspektionen anmärkte bland annat på att det saknades utbildad personal, att barngrupperna var alldeles för stora och att det fanns för stora skillnader mellan olika fritidshem. Enligt tillsynsrapporten så hade vissa fritidshem svårigheter att leva upp till målen i läroplanen.

Nya satsningar
Sedan dess har inga stora satsningar gjorts. Den socialdemokratiskt ledda regeringen satsar nu på fritidshemmen och Tyresö kommun tilldelas över tre miljoner kronor i statsbidrag. Något som välkomnas av Jannice Rockstroh, gruppledare i barn- och utbildningsnämnden för Socialdemokraterna.

– Många av Tyresös barn vistas lika länge på fritids om dagarna, som i skolan och fritidshemmen har, liksom skolan, tydliga mål och uppdrag. Att det inte skett något uttalat utvecklingsarbete sedan skolinspektionens skarpa kritik 2014 fram till nu, är inte acceptabelt. Vi socialdemokrater i Tyresö har länge arbetat för att fritidshemmen i Tyresö ska prioriteras, berättar Jannice.

Tagit intiativ
Till hösten har barn- och utbildningsförvaltningen tagit initiativ till ett kompetensutvecklingsarbete för personalen på fritidshemmen för att stärka kvaliteten. Det välkomnas av Jannice Rockstroh, som fortsätter,

– De pengar Tyresö nu får till fritidsverksamheten, kommer att behövas till hösten i utvecklingsarbetet. Det är tydligt att det är socialdemokratisk politik som behövs och gör skillnad för Tyresös barn. Under sista året har vi inte bara fått pengar för fritidshemssatsningar utan även för att öka lärartätheten på lågstadiet och minska barngruppernas storlek, vilket gjort skillnad, säger Jannice Rockstroh.

Foto: TN |

Dela