Fredagen den 29 mars 2024 - klockan 03:22

Stor protest mot nedläggning


2017-10-15

<span>150 personer demonstrerade för att visa sitt missnöje mot nedläggningen av Björkbacken.</span>
Bild:Tyresö Nyheter
150 personer demonstrerade för att visa sitt missnöje mot nedläggningen av Björkbacken.

Socialnämnden beslutade på sitt senaste möte att avveckla Björkbackens vård- och omsorgsboende, istället för att rusta upp lokalerna.

 

Innan mötet hölls en manifestation som samlade närmare etthundrafemtion personer för att protestera mot nedläggningen. Björkbacken är det enda kvarvarande äldreboendet som både drivs och ägs av kommunen.

Frågan om Björkbackens äldreboendes vara eller inte vara har varit en obesvarad fråga som orsakat oro en längre tid tillbaka. Alltsedan Arbetsmiljöverket påtalat brister i lokalerna har anhöriga, de boende och personalen svävat i ovisshet kring Björkbackens framtid.

Nu är det beslutat att Björkbacken läggs ned i två steg. I ett första steg flyttas de boende på demensavdelningarna Syrenen och Näckrosen till ett nytt privat vård- och omsorgsboende, Villa Basilika. Det nya boendet väntas vara klart för inflyttning våren 2018. Vad som händer med personalen är oklart. 40–50 personer blir övertaliga.

– Vi inleder övertalighetsförhandlingar inom kort. Men vi tycker inte att politikerna tar sitt arbetsgivaransvar, säger Fernando Pereira, förhandlingsansvarig för Kommunal i Tyresö, som hellre hade sett att personalen kunde följa med i övergången.

Kommunal bjöd in politikerna i socialnämnden till manifestationen och representanter från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet deltog. Moderaterna och Kristdemokraterna hänvisade till interna möten och tackade nej till att komma.

- Björkbacken är ett populärt och bra äldreboende, som många är trygga med. Vi vill att det rustas upp och utvecklas istället för att avvecklas, sa Anita Mattsson (S) oppositionsråd. Idag får inte alla plats i Tyresö, vi har äldre som deporteras långt utanför vårt län, det är oanständigt. Björkbacken behövs, både idag och framöver.

Även anhöriga och representanter från Demensförbundet deltog i manifestationen och ifrågasatte flytten av svårt demenssjuka personer, som man menar ytterligare förvärrar sjukdomstillståndet.


Skriv ut



Mest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter