Torsdagen den 13 december 2018 - klockan 05:29

Tårtbakerskan ogillar pajkastning men vill vinna valet


Tn på webben 2018-02-25

Anita Mattsson stannar och pratar med Simon Sagici i Tyresö Centrum Foto: Tyresö Nyheter
Anita Mattsson stannar och pratar med Simon Sagici i Tyresö Centrum Foto: Tyresö Nyheter

Anita Mattsson hemma i sitt kök när hon bakar tårta Foto: Privat
Anita Mattsson hemma i sitt kök när hon bakar tårta Foto: Privat

När jag träffar Anita får jag genast intrycket av att hon är en person som vill se saker hända. För henna gäller mer verkstad än ord. Det var så hennes resa in i politiken började. Kanske är det också därför som ett av hennes intressen lite överraskande är att baka tårtor. Men tävla i bakning är inget som hon satsar på. Däremot vill hon gärna vinna höstens val och ta över styret i Tyresö


Det hände runt millennieskiftet. Anita bodde i Krusboda och hade småbarn som gick i förskolan Dalstugan. Så kom beskedet att de borgerliga politikerna beslutat att lägga ner förskolan. Några föräldrar gick samman och bestämde sig för att det inte fick ske.

– Det kom så nära inpå, berättar Anita. Jag kände att jag måste göra vad jag kan, inte bara sitta tyst. Dessutom var argumenten för nedläggning väldigt svaga. Efter ett halvår fick vi rätt!

Marie Linder, som då var ordförande för Socialdemokraterna i Tyresö, frågade Anita om hon inte skulle bli medlem i ett politiskt parti.

– Jag hade upptäckt fler frågor som jag vill vara med och påverka. Via föräldragruppens arbete hade jag också insett att det inte går att sitta och vänta på att någon annan ska ta tag i saker. Det blev ett naturligt steg att bli aktiv i politiken.

Och varför blev det Socialdemokraterna?

– Därför att jag vill minska klyftorna och få ett mer jämlikt samhälle.

Jag ber Anita ge några konkreta exempel och hon berättar om Träffpunkter för äldre som finns i många andra kommuner, men inte i Tyresö. Den borgerliga ledningen har sagt nej.

– De menar att äldre ska betala för sina fritidsaktiviteter och ordna sina egna träffpunkter. För mig handlar det om människosyn: I ett samhälle där vi tar hand om varandra, ett välfärdssamhälle, så är det precis sådant här som vi ska använda våra gemensamma medel, skattepengarna, till.

I höstens val är Anita toppkandidat för Socialdemokraterna i Tyresö. Det innebär att Anita tar över posten som kommunalråd om Socialdemokraterna vinner valet. Vad blir ditt första beslut?

– Det blir att införa avgiftsfria skolor på riktigt! Idag finns det barn som inte kan delta på friluftsdagar och studiebesök därför att de inte har utrustning eller pengar till lunchmat. Jag vet själv hur svårt det är när man måste vända på varje krona. För mig hade det varit fantastiskt om det till exempel hade funnits ett Sportotek, där man kan låna sportutrustning, när jag hade barn i skolåldern.

Vad kan bli din största utmaning?

– Helt klart ekonomin! Det måste bli ett slut på att ösa iväg pengar på ”skolfabriker”, såsom nya, gigantiska Fornuddsskolan. Det förhindrar andra viktiga investeringar, i t ex nya äldreboenden och upprustning av förskolor.

Ok, men då får du 20 miljoner kronor av mig! Vad skulle du göra med de pengarna?

– Jag skulle ge dem till skolorna i Tyresö. Där har klyftorna ökat, och det drabbar barnen. Om vi kan förbättra villkoren för lärarna och se till att det finns fler vuxna i skolan, så blir barnen vinnare. 

Anita är en välkänd profil. Det märks när man går tillsammans med henne genom Tyresö Centrum. Många hejar eller kommer fram och pratar.

– I och med att jag bott här i Tyresö sedan jag var fem år så känner jag många här. Det är gamla klasskompisar, föräldrar från dagis, före detta grannar….Jag träffar otroligt många Tyresö-bor varje dag och för mig är det viktigt att det finns en närhet mellan mig som politiker och de som ska rösta.

Och hur var det då med tårtorna? Hur kom det sig att du snöade in på just det?

– När flickorna var små och skulle ha kalas såg jag så fina tårtor i affären, men hade helt enkelt inte råd. Jag tänkte att då får jag väl försöka göra själv och på den vägen är det!


Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter