Den 16 maj gick tiden ut för andra söket till höstterminens gymnasieutbildningar. Första sökomgången som slutade den 15 februari resulterade i låga söksiffror till de högskoleförberedande programmen på Tyresö gymnasium.

Ekonomiprogrammen hade totalt 7 antagna till de 32 platserna, samhällsprogrammen 9 till 32 platser och teknikprogrammen 8 till 32 platser.

Andra sökomgången som avslutades den 16 maj, medförde inga egentliga förändringar i siffrorna och utgångsläget var med detta oförändrat svårt inför den kommande höstterminen.

Man kan konstatera att antalet elever som söker till Tyresö är betydligt högre bland dem som söker Tyresö i andra hand och särskilt i tredje hand, men det påverkar inte slutresultatet i någon egentlig grad.

Intaget stoppas till hösten
Utifrån detta har nu den moderatledda alliansen kommit fram till att stoppa intaget till de högskoleförberedande programmen som skulle starta till höstterminen. Det blir alltså inga elever i årskurs 1 till dessa program vid terminsstarten.

– Vi tolkar detta som det första steget till att hela den högskoleförberedande (“teoretiska”) delen av Tyresö gymnasium är nerlagd och borta om tre år, konstaterar Kristjan Vaigur, gruppledare för socialdemokraterna i gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden.

– Väldigt tråkigt och en klar förlust för Tyresö. En kommun av vår storlek, med 50 000 invånare om några år, ska ha ett eget komplett gymnasium i sin profil.

Vad händer nu?
– En mycket viktig fråga är också vad som skall hända med alliansens planerade kultur- och kunskapscentrum, som ska byggas i anslutning till Tyresö centrum. Alliansen planerade att flytta gymnasiets högskoleförberedande del, tillsammans med vuxenutbildningen, till detta centrum 2019, vilket också skulle medföra en tredubblad hyreskostnad på närmare 35 miljoner per år.

Många frågor och ännu så länge inga svar, sammanfattar Kristjan Vaigur det komplicerade läget för gymnasiet.

Dela