Torsdagen den 4 juni 2020 - klockan 15:52

Tyresöbo övervakar valet i Moldavien


Tn på webben 2019-02-24

<span>Mathias Tegner, svensk parlamentariker och Pere Joan Pons Sampietro, spansk parlamentariker med tolk och chaufför i Chisinau</span>
Bild:Privat
Mathias Tegner, svensk parlamentariker och Pere Joan Pons Sampietro, spansk parlamentariker med tolk och chaufför i Chisinau

Idag går Moldavien, placerat i Europas utkant, till parlamentsval. Landet som är inklämt mellan Rumänien och Ukraina, har sedan bildandet 1991 slitits mellan europeiskt och ryskt geopolitiskt inflytande.

I samband med valet finns flera delegationer med internationella valobservatörer på plats. OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa finns på plats i Moldavien med både långtids- och korttidsobservatörer. OSSE:s parlamentariska församling representeras av 45 parlamentariker från 20 länder. I huvudstaden Chisinau kommer Tyresöbon och svenske riksdagsledamoten Mathias Tegner (S) vara stationerad. 

– Valet i Moldavien är viktigt för landet. Valobservatörer finns på plats för att observera så att valet är fritt och rättvist. Som riksdagsledamot tycker jag det är viktigt att vara på plats för att visa solidaritet med folket i Moldavien, Berättar Mathias Tegner (S).

Idag är det pro-europeiska Demokratiska partiet parlamentets största parti. I opinionsundersökningar spås dock President Dodons pro-ryska Socialistpartiet bli valets segrare. 

Moldavien är ett land hårt drabbat av korruption. Enligt Transparency International var landet endast 122 av 180 rankade länder 2017. Under 2018 underkändes resultatet i lokalvalet i huvudstaden, där antikorruptionskandidaten Andrei Nastase stod som segrare. Denna process har ökat det internationella fokuset på dagens val.

– Det känns spännande att få möjlighet att försöka bidra till rättvisa val, i en mycket viktig tid för Moldavien, säger Mathias Tegner och fortsätter. Vi hoppas vi får se en lugn och fredlig valdag idag.

 


Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter