Måndagen den 30 november 2020 - klockan 14:24

Tyresö församling finns där för stöd och hjälp 

 


2020-04-21

Jeanette Agnrud, kommunikationsansvarig
Bild:Tyresö Nyheter
Jeanette Agnrud, kommunikationsansvarig

Ljushus, för den som vill tända ljus utan att gå in.
Bild:Tyresö Nyheter
Ljushus, för den som vill tända ljus utan att gå in.

Tyresö Nyheter tog kontakt med Jeanette Agnrud på Tyresö församling för att låta henne berätta om hur kyrkan arbetar under coronapandemin.


-Hur ser er verksamhet ut under våren? 

-I princip all verksamhet i Svenska kyrkan i Tyresö är omställd på det sätt att vi inte gör det vi hade tänkt att göra denna vår. Men vi är ingalunda sysslolösa. Vi bjuder inte längre in människor till gudstjänst i kyrkan, men det betyder inte att vi inte firar gudstjänst. Varje söndag filmar vi en gudstjänst som läggs upp på vår Facebook-sida och vår hemsida, likadant med middagsbön som firas i princip varje vardag i alla kyrkor. Så det har aldrig varit enklare att delta i en gudstjänst.

-Vi håller också alla våra kyrkor öppna så mycket vi kan, så att man kan komma in och tända ett ljus i enskildhet utan risk för att trängas. Utanför Bollmoradalens kyrka har vi till och med satt upp ett ljushus på gården så att man inte ens ska behöva gå in.

-Under flyktingkrisen var ni väldigt framgångsrika i att stödja och hjälpa, hur ser er arbete ut under denna kris? 

-Vi samordnar volontärer med kommunen som kan hjälpa de som är isolerade och riskgrupper med ärenden som att handla mat eller gå till apoteket. Över hundra personer har på kort tid anmält sig frivilliga att hjälpa till, det är fantastiskt! Det är hjälparvilja vi känner igen från flyktingkrisen 2015. Men alla behöver inte hjälp med ärenden, utan kanske bara ett regelbundet telefonsamtal som bryter monotonin. 

-Många vänder sig till kyrkan när samhället befinner sig i en krissituation, hur fungerar den kontakten idag?

-Vi har utökat möjligheten att boka samtal med präster och diakoner, till exempel utomhus på promenad eller på telefon. I ett sådant samtal behöver man inte alls tala om Gud eller tro, och det råder tystnadsplikt. Antingen har den här krisen skapat mycket oro, eller så hade man fullt tillräckligt av den varan redan innan. Det kan man tala med oss om, och det kostar ingenting.

-Att arbeta med den här typen av saker är ju sådant vi gör till vardags, bara inte i lika stor omfattning och inte på samma sätt. Förutsättningarna förändras dock hela tiden så vi försöker hålla jämna steg och förändra oss och verksamheten lika snabbt.

Jeanette Agnrud avslutar:

-Vi räknar med att vara omställda en mycket lång tid, och att vi kommer att behöva jobba med efterdyningarna även när den omedelbara krisen är över och restriktionerna lyfts. De som redan hade det tufft, till exempel ekonomiskt eller hälsomässigt, får det inte lättare i en kris.

 

Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter