Måndagen den 6 juli 2020 - klockan 09:53

Tyresö kommun anställer anhörigkonsulent


Tn på webben 2020-02-21

Hanna Dahlgren är Tyresös anhörigkonsulent.
Bild:Tyresö Nyheter
Hanna Dahlgren är Tyresös anhörigkonsulent.

I de flesta av Sveriges kommuner så har det funnits en anhörigkonsulent under många år, men inte i Tyresö. Sedan 2009 är socialnämnden eller motsvarande enligt socialtjänstlagen skyldiga att ge stöd till anhöriga.


Socialstyrelsen har pekat på att en anhörigkonsulent är ett bra sätt för kommunen att ta ansvar för sin skyldighet att stå för anhörigstöd. Trots detta har Tyresö inte haft någon anhörigkonsulent fram till nu då kommunens nya anhörigkonsulent precis har börjat.

– Vi socialdemokrater har under flera år påtalat behovet av anhörigkonsulent, säger Susann Ronström (S), ordförande i äldre- och omsorgsnämnden. Vi har inte fått gehör för det av det tidigare moderatledda styret så det känns extra glädjande att ha avsatt resurser för det och att hon nu är på plats.

Den nya konsulenten påbörjade sin anställning i början av februari så kommunen räknar med att det kommer ta ett tag för henne att forma tjänsten på ett bra sätt. Mer information om tjänsten och hur man kan få stöd kommer snart att finnas tillgänglig på kommunens hemsida.

– Det här är verkligen ett steg i att säkra upp att människor i behov av stöd i olika former nu ska kunna få det i Tyresö, avslutar Susann Ronström (S).

Anhörigkonsulenten finns för dig som vårdar, stöttar eller hjälper någon i din närhet som är sjuk eller behöver stöd i vardagen.


Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter