Måndagen den 26 februari 2024 - klockan 21:00

Vandrar för trygghet


Tn på webben 2023-12-20

Polis och boende synar tryggheten. 
Bild:Hyresgästföreningen
Polis och boende synar tryggheten. 

I veckan tog Hyresgästföreningen på Koriandergränd initiativ till en trygghetsvandring. Iförda gula västar och med ficklampor i händerna utforskades hela bostadsområdet, busshållplatsen och den intilliggande gemensamhetslokalen.

Att trygghetsvandra innebär att de som bor går igenom bostadsområdet, tittar på och diskuterar åtgärder för att göra ert bostadsområde mer tryggt och säkert för de som bor och rör sig där.

– Jag kan konstatera att vi har många partier på Koriandergränd som kan uppfattas som mörka och otrygga. Alldeles för många lyktstolpar är trasiga och kompletterande belysning behövs. Det blev väldigt bra diskussioner och flera förslag på hur tryggheten kan förbättras kom fram, säger Jan Håkansson, ordförande för den lokala Hyresgästföreningen på Koriandergränd.

Under vandringen uppmärksammades också busshållplatsen vid Koriandergränd. Här saknas ”herr-går-man”-skylt och vitmålade ränder i gatan. Vid gemensamhetslokalen blev det uppenbart att det saknas belysning och att det lätt kan bli ett tillhåll för brottslighet.

– Vi kommer tillskriva både Tyresö Bostäder och kommunen om saker som behöver åtgärdas, tillägger Jan Håkansson.

Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen, själv boende på Koriandergränd deltog i trygghetsvandringen.

– Våra kvarter och bostadsområden är platser där vi lever våra liv och de ska vara trygga. Vi hyresgäster ser med stor oro på den otrygghet som breder ut sig. En siffra för hela Sverige är att var femte hyresgäst tycker att de gemensamma utrymmena känns otrygga. Därför är det viktigt att civilsamhället kliver fram. Vi som bor behöver röra oss ute mer i våra områden. Nattvandrande mammor, frivilliga läxhjälpare och många fler aktiviteter är också bra exempel för att öka tryggheten, säger Marie Linder.

Under november trygghetsvandrar Hyresgästföreningen i hela Sverige. Från norr till söder bjuder våra lokala hyresgästföreningar in sina grannar och lokala aktörer till gemensamma trygghetsvandringar i bostadskvarteren.

Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter