Fredagen den 23 april 2021 - klockan 12:57

"Vill man ha kommunal måste det finnas det alternativet”


Tn på webben 2021-03-19

Christina Tallberg, ordförande för PRO betonar vikten av att kunna välja mellan olika utförare.
Bild:Anneli Nygårds
Christina Tallberg, ordförande för PRO betonar vikten av att kunna välja mellan olika utförare.

Kommunstyrelsens beslut om att upphandla verksamheten enligt LOU har väckt mycket reaktioner. Beslutet har diskuterats flitigt i sociala medier.  Nu reagerar också PRO på uppgifterna om det osäkra läget.

 


- Det som är viktigt är att den enskilde ska kunna välja själv. Då måste det också finnas en valfrihet. Vill man ha ett kommunalt drivet äldreboende måste det finnas det alternativet, säger Christina Tallberg, ordförande för PRO.

Hon fortsätter med att betona vikten av att kommunerna bygger upp en egen kompetens i äldreomsorgsfrågor.

 - Om en kommun driver äldreboende i egen regi innebär det också att man behåller och bygger upp en kompetens i äldreomsorgsfrågorna. Då kan man bättre själv följa verksamheten och ställa krav i upphandling 

PRO säger att de inte har något emot privata utförare men att valfrihet inte heller bara får vara tomma ord. Christina Tallberg framför att PRO också har många medlemmar som ser ett värde med äldreboenden i kommunal regi och ser en trygghet i det.

- Ytterst är det kommunerna som är ansvariga oavsett vilket utförare man har. Det viktiga är att man måste kunna få välja och då ser jag att det för Trollängen skulle vara bra om det kunde drivas kommunalt, avslutar Christina Tallberg.


Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter