Måndagen den 26 februari 2024 - klockan 21:11

Vindfånget, en mötesplats i Trollbäckens kyrka


Tn på webben 2023-12-04

Sonia Gustafsson (tv) och Margaretha Svensson tycker att det är väldigt trevligt på träffarna, den<br />sociala biten är mycket viktig.
Bild:TN

Sonia Gustafsson (tv) och Margaretha Svensson tycker att det är väldigt trevligt på träffarna, den
sociala biten är mycket viktig.Nästan hela programrådet samlat. Fr.v: Karin, Greta, Gunhild, Marita, Gösta, Gottfrid och Märta.<br />(Kerstin saknas på bilden)
Bild:TN

Nästan hela programrådet samlat. Fr.v: Karin, Greta, Gunhild, Marita, Gösta, Gottfrid och Märta.
(Kerstin saknas på bilden)Wivan Söderberg och Göte Karlsson är trogna gäster.
Bild:TN
Wivan Söderberg och Göte Karlsson är trogna gäster.

Här i Trollbäckens kyrka finns Träffpunkten Vindfånget
Bild:TN
Här i Trollbäckens kyrka finns Träffpunkten Vindfånget

Trollbäckens kyrka invigdes i dec 1992 och i juni 1993, startade verksamheten upp.

Initiativtagare var dåvarande diakonen Eva Landström (numera Ågren) och prästen Siv
Källstigen. Sedan dess har människor regelbundet träffats i kyrkans lokaler för en stunds social gemenskap. Under sommaren firade verksamheten 30-årsjubileum med extra många deltagare då flera tidigare deltagare bjudits in. 1999 bildades ett programråd vars uppgift blev att se till att fylla sammankomsterna med lämpligt innehåll. Rådet består idag av 8 personer och programutbudet genom åren är minst sagt imponerande. Man har hållit ett flertal studiecirklar, Tyresö Jazzband och ett flertal trubadurer har varit flitiga gäster, också Operadonnorna har sjungit där. Ingvar Carlsson har varit gäst och berättat om sina erfarenheter, tyresöbon Svante Berg, en av arkitekterna som ritat Globen, har varit på besök och talat om nya Slussenbygget där han också har medverkat.


Pandemin ställde till det även här

Många deltagare försvann under pandemin. Vissa evenemang kunde locka över 100 personer. Numera träffas runt 35-40 personer varje måndag mellan 10 och 12, och efter kaffe och
smörgåsar så vidtar någon aktivitet, det kan vara olika föredrag eller musik eller något annat. Det finns en förskola i angränsande lokaler och barnen är ofta inbjudna för att sjunga eller måla och rita tillsammans med de något äldre mötesdeltagarna. Före jul dyker dom också upp i ett uppskattat Luciatåg, liksom Kulturella folkdansgillet från Solsäter som uppträder sista måndagen före jul varje år. Varje träff avslutamed en kortare andakt i kyrkorummet med Gunhild på orgeln.

Heldagsutflykter är populärt

Två gånger om året gör man heldagsutflykter, under våren gick en buss till Norrtälje och
oktoberutflykten skedde i hemkommunen. Kommunalrådet Anita Mattson guidade gruppen och bussturen betade av det mesta av Tyresös sevärdheter, det blev en mycket uppskattad sightseeingtur. Kommande programpunkter i november är bl.a. föredrag om Nils Ferlin, musikframträdanden och berättarcafe. Märta Jonsson, rådsrepresentant säger: ”Vi har väldigt trevligt på våra möten och alla som har möjlighet är hjärtligt välkomna hit på våra träffar”


Skriv utMest lästa

Nytt nummer av Tyresö nyheter